İstanbul’dan Medya Takip Merkezi ile Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin işbirliği sonucu hazırlanan rapora göre; Ağustos ayında ekonomi gündeminde en çok yer alan konu başlığı ihracat oldu. Faiz indirimi beklentisine yönelik haberler gündemde geniş yer kaplarken; enflasyonun, beklentilerin üzerine çıkması da konuşulan konular arasındaydı.
İhracat gelirlerinin yarısı İstanbul’dan
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), Ağustos ayında Temmuz ayı ihracat verilerini açıklaması, konu ile ilgili haberleri gündeme taşıdı. TİM’in açıklamasına göre; Temmuz ayında ihracat 12 milyar 539 milyon dolar düzeyinde gerçekleşirken, bu gelirin yüzde 46’sının İstanbul’dan karşılandığı belirtildi. İhracatın, Ocak-Temmuz döneminde yüzde 5,7, son 12 aylık dönemde ise yıllık bazda yüzde 2,2 oranında artış göstermesi ekonomi haberlerinde de yer buldu. Ayrıca Temmuz ayında en fazla ihracatı otomotiv sektörü yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ihracatta ikinci sırada yer aldı.
Faizde beklenen indirim yapılmadı
Araştırmaya göre 24 bini aşkın habere konu olan faiz ile ilgili gelişmelerin başında, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını açıklaması geldi. Merkez Bankası’nın Ağustos toplantısından beklenen faiz indirimi kararının çıkmaması, basında sıklıkla yer alan haberler arasındaydı. Banka’nın yüzde 8,25 oranındaki bir hafta vadeli repo faizini değiştirmemesi ve marjinal fonlama faizini yüzde 12’den yüzde 11,25’e indirmesi basında yer edindi.
Enflasyon beklentileri aştı
TÜİK’in geçen ayki açıklamasına göre, enflasyon beklentilerin de üzerine çıkarak yüzde 0,45 oranında bir artış gösterdi. Aynı rapor kapsamında, Temmuz ayında zam şampiyonunun sivribiber olduğu ortaya koyulurken; artışın en yüksek olduğu ana harcama grubunun ise eğlence sektörü olduğu belirtildi.
Taksi ücretlerinin zamlanması da enflasyonu haberlere taşıdı. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, kilometre başına ücretin 1,83 TL’den 2 TL’ye, taksimetre açılış ücretinin de 2,95 TL’den 3,20 TL’ye çıkarıldığı zammı değerlendirirken, zam oranlarının enflasyonun altında kaldığını dile getirdi. Enflasyon, ay genelinde 19 bini aşkın ekonomi haberine konu olarak, MTM’nin araştırmasında yer aldı.
İthalatta işbirliği
İthalat, 17 bin üzerinde haber ile ayın en çok haber olan bir diğer ekonomi başlığı oldu. AB ülkeleri ve ABD’den gıda ithalatını bir süreliğine durduran Rusya’nın, başta süt ve süt ürünleri olmak üzere gıda ithalatı yapmak için Türkiye ile resmi görüşme yapması, ayın önemli ekonomi başlıklarından birisi oldu.
MTM’NİN DERLEMESİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ
– Halk GYO, 2014’ün ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre, gelirlerini yüzde 61 oranında artırarak 30 milyon TL’ye yükseltti.
– Perakende, turizm, gıda, ulaşım, konaklama gibi birden çok sektör için itici güç olan İstanbul Shopping Fest (İSF) 2014 hedefi olan 10 milyar TL’yi yakaladı.
– Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) araştırmasına göre, temmuz ayında market fiyatlarında en fazla fiyat düşüşü yüzde 11.49 ile kuru üzümde, en fazla fiyat artışı yüzde 33.77 ile limonda görüldü.
– Merkez Bankası’nın Üç Büyük İlin Konut Fiyat Endeksi verilerine göre, Mayıs ayında bir önceki aya göre konut fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 1.76, yüzde 1.20 ve yüzde 0.76 yükseldi.
– Avea, 2014 yılının ikinci çeyreğinde 1 milyar 56 milyon TL gelir elde etti.
– Otomotiv Distribütörleri Derneği’nden (ODD) yapılan açıklamaya göre; Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 2014 yılı ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.51 azalarak 346 bin 768 olarak gerçekleşti.
– Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerine göre; altın ithalatı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 94 azalarak 1,45 ton seviyesinde gerçekleşti.
– Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s, 8 Ağustos’ta yapması beklenilen Türkiye’nin kredi notunun güncellenmediğini belirtti.
– Türkiye İş Bankası, 2014’ün ilk yarısında 1 milyar 645 milyon TL net kâr elde etti.
– TAV Havalimanları’nın faaliyet gösterdiği havalimanlarındaki toplam yolcu sayısı temmuz ayında yüzde 8 artarak 8.48 milyon oldu.
– Emlak Konut GYO, yılın ilk yarısında 557 milyon 926 bin TL net kâr elde etti.
– Yılbaşından bu yana et türlerinde en fazla fiyat artışı tavuk etinde gerçekleşti. Tavuk etinde fiyat artışı yüzde 15.88 bulurken, dana etindeki fiyat artışı yüzde 11.81, balıktaki fiyat artışı yüzde 11,80 oldu.
– Borsa İstanbul, Bank Asya’nın hissesinin tüm endekslerden çıkarıldığını açıkladı.
– Turkcell Superonline’ın 2014 yılının ikinci çeyreğinin finansal sonuçlarına göre; şirket, gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 39 arttırarak, cirosunu 309 milyon TL’ye çıkardı.
– Ülker Bisküvi, geçen yılın ilk yarısında 1 milyar 326 milyon lira olan cirosunu, bu yılın aynı döneminde yüzde 9 artırarak 1 milyar 451 milyon liraya çıkardı.
– Sabancı Holding’in konsolide gelirleri 2014’ün ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 13 milyar 476 milyon TL’ye ulaştı.
– Koç Holding, geçen yılın ilk yarısında 1 milyar 38 milyon TL olan net kârını, bu yılın aynı döneminde yüzde 38.1 artırarak 1 milyar 434 milyon liraya çıkardı.
– Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “Hanehalkı İşgücü İstatistikleri”nden derlenen bilgiye göre, geçen yılın sonunda 4 milyon 956 bin olan sanayi kuruluşlarında çalışan sayısı, bu yılın aynı döneminde 408 bin kişi artışla 5 milyon 364 bine yükseldi.
– Şişecam Topluluğu’nun 2014 yılı ocak – haziran dönemine ilişkin net satışları 3.4 milyar TL, net karı ise 294 milyon TL olarak gerçekleşti.
– Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Temmuz ayına ilişkin Petrol Piyasası Fiyatlandırma Raporu’ndan derlenen bilgilere göre; Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında vergilendirme öncesi, litre başına 2,12 lira ile benzinin en pahalı satıldığı ikinci, litre başına 2,15 lirayla da motorinin en pahalı satıldığı dördüncü ülke oldu.
– İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) verilerinden derlenen bilgiye göre; geçen yılın ocak-temmuz döneminde 4 milyar 835 milyon 348 bin dolar olan sektördeki ihracat, bu yılın aynı döneminde yüzde 8 artarak 5 milyar 225 milyon 559 bin dolara ulaştı.
– TUİK tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre; konut satışları Temmuz ayında 85 bin 101 adet gerçekleştirilirken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 20,2 geriledi.