Türkiye’de hazır beton sektörü her geçen yıl biraz daha büyüse de, düşük kalitede beton üretiminin önüne geçilemiyor. ANGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Çelik, “Düşük kalitede standart altı beton üretiminin engellenmesi için yeni bir yasal düzenlemeye ve denetleme sistemine ihtiyaç var” diyor.
İnşaat sektörünün en temel kollarından birini oluşturan hazır beton, genç bir sektör olmasına rağmen son 15 senede hızlı bir gelişim ve büyüme gösterdi. Ankara Genç İşadamları Derneği ve Doğan Beton A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Çelik de sektördeki gelişmelerin umut verici olduğunu söyledi. Türkiye’nin son yıllarda sürekli büyüyen ekonomisine paralel olarak mega projelerin kaçınılmaz hale geldiğini vurgulayan Çelik, şöyle dedi: “Mega projelerin yanı sıra özellikle kentsel dönüşüm projeleri sayesinde hazır beton sektöründeki büyümenin devam etmesi beklenmektedir. 2015’te sektördeki büyümenin yüzde 4-5 olması beklenmektedir.”
BİLİNÇSİZ ÜRETİM ZARAR VERİYOR
ANGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Çelik, hazır beton sektörünün, sürdürülebilir büyüme trendinde olmasına rağmen önemli sorunları bulunduğunu da vurguladı. Çelik, bu sorunları şöyle sıraladı: “Sektörün en büyük problemi, yeni kurulan firmaların yeterli sektör bilincine sahip olmamasıdır. Buna bağlı olarak düşük kalitede üretim yapılması, beton miktar eksiklikleri, faturasız satış, maliyetlerin altında fiyatlarla satış sonucu ortaya çıkan haksız rekabettir. Bu haksız rekabet karşısında, tüm sistemiyle standart üretim yapan hazır beton firmaları finansal anlamda büyük sorunlar yaşamaktadır. Bu konuda günümüz standart koşullarını sağlayacak yeni bir denetleme sisteminin kurulması kaçınılmaz hale gelmiştir. Yeni kurulacak tesisler için ruhsatlandırma çalışması yapan yerel yönetimlerin de mutlaka danışmanlık hizmeti alması gerekmektedir.”
YASAL DÜZENLEME VE DENETİM ŞART
Fatih Çelik; haksız rekabetin önüne geçilmesi için yeni kurulacak hazır beton firmalarına kapasite sınırlaması getirilmesi gerektiğini ifade etti. Betonun ana elemanı olan agreganın çıkartıldığı agrega ocaklarının denetimsizliğine de dikkat çeken Çelik, “Her türlü agreganın beton üretiminde kullanılması düşük kalitede standart altı beton üretimine sebebiyet vermektedir. Bu konularla alakalı olarak yeni bir yasal düzenlemeye ve denetleme sistemine ihtiyaç bulunmaktadır. Ayrıca deprem kuşağında olan ülkemizde halihazırda devam eden son derece elverişsiz koşullarda hazırlanan elle karma usullü betonların yaşam alanlarında kullanılmasının tamamen önüne geçilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.