Türk çelik sektörünün yılın yedi aylık döneminde 207 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiği Fas’tan, damping yapıldığı gerekçesiyle “sıcak haddelenmiş sac” ihracatçılarına yüzde 11 vergi uygulanması kararı geldi. Sektör, ‘Dünya Ticaret Örgütü’ kuralları çerçevesinde uluslararası pazarlardaki ihracatını sürdürmeye çalışırken; ülkeler koruma duvarlarını yükselterek ihracatçılarımızın önünü kesmek için haksız anti-damping kararları alıyor ve tarife dışı engeller uyguluyor.
Türk çelik sektörünün Fas’a ihracatını yaptığı “sıcak haddelenmiş sac” ürünü ile ilgili olarak 2013 yılında başlatılan anti-damping soruşturması, yüzde 11 vergi ile sonuçlandı. Fas’ın ilgili Bakanlığı’nın AB ve ülkemiz ihracatına karşı başlattığı soruşturmanın 20 Haziran tarihli ön bildirim raporunda; iki firma hariç olmak üzere diğer tüm firmalara geçici önlem uygulanması gerektiği bilgisi yer almıştı.
Söz konusu soruşturmanın nihai kararında açıklanan yüzde 11’lik oranın ise neye istinaden hesaplandığı veya Fas pazarında ne tür bir zarara yol açtığına ilişkin, hiçbir açıklama yapılmamıştır.
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Sektör olarak bugün dünyada yaklaşık 200 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Ürünlerimiz; kalitesi, çeşitliliği ve mütevazı kâr marjları ile düşük fiyat politikası sayesinde dünya piyasalarında oldukça rağbet görüyor. Ancak DTÖ kuralları çerçevesinde yaptığımız ihracattan maalesef bazı ülkelerdeki yerli üreticiler rahatsızlık duyuyorlar. Bizler Dünya Ticaret Örgütü kurallarından ödün vermeden ihracatımıza devam etmekte kararlıyız. ” dedi.
Namık Ekinci, “Fas’tan gelen yeni vergi kararı bizim için oldukça şaşırtıcı. Soruşturma sürecinde istenilen her türlü belge, bilgi ve verinin tam zamanında bu ülke ile paylaşılmış olmasına rağmen, Fas makamları firmalarımızı işbirliğinde bulunmamakla itham etmişler ve ihracatçılarımız anti-damping gerekçesiyle vergiye tabi tutulmuştur. Fas hükümetinin ülkemiz ürünlerine karşı iyi niyetli yaklaşmadığını düşünüyoruz. Bunun önemli bir göstergesi de devam eden soruşturma süreçlerinde tarife dışı engellemeler yoluyla ürünlerimizin Fas’a girişinde yaşadığımız zorluklar. Buna örnek olarak da soruşturma sürecinde ürünlerimize vermeleri gereken ithalat sertifikasını vermeyerek haksız yere ihracatımızı durdurmuşlardır. Bu nedenle, Mart ayı sonundan beri Fas’a sıcak yassı ürün ihraç edemiyoruz” diyerek sözlerine devam etti.
Vergi kararı ile ilgili soruşturma ve karar aşaması süreçlerinde de bazı tutarsızlıklar yaşandığına dikkat çeken Ekinci, “soruşturmanın 18 aylık süreçte tamamlanması gerekiyordu. 21 Temmuz tarihinde açıklanması gereken karar 12 Ağustos tarihli olarak tarafımıza ulaştı. Yaşanan bu durumları Dünya Ticaret Örgütü’ne taşıyarak haklılığımızı kanıtlamak üzere mücadelemizi sürdüreceğiz” diyerek sözlerini bitirdi.