İstanbul – Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, “Sudaki kayıp ve kaçak oranları minimuma indirildiği takdirde hem iklimsel değişikliklerden hem de barajlardaki doluluk oranlarından daha az etkileneceğiz” dedi.
Tüm dünyada geleceğin en önemli sorunu olarak görülen içme suyu, ülkemizde de en önemli sorunlardan biri. Hatta kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı göz önünde bulundurulduğunda “su stresi” çeken bir ülke olmamız, gelecek ile ilgili ciddi önlemler alınması gerektiğini gösteriyor.
Bu kapsamda 8 Mayıs 2014’de su kayıp ve kaçaklarının minimuma indirilmesine yönelik, “İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği”ni çıkaran Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye ortalaması yüzde 43,6 olarak belirlenen gelir getirmeyen su oranını azaltmaya yönelik ciddi çalışma başlattı.
Yönetmelik ile hemen her ülkede büyük sorun olan su kaybına yol açan şebekelerin yenilenmesi hedeflenirken, neredeyse yarıya yaklaşan içme suyu kaybının gelişmiş ülkeler düzeyine çekilmesi planlanıyor.
Elde edilen verilere göre Türkiye’nin tüketebileceği potansiyel su miktarı 112 milyar metreküp civarında. Ancak bu miktar şebekeye ulaşmadan kaybolan sular nedeniyle yeteri kadar kullanılamıyor. Son 20 yıla bakıldığında ise kişi başına düşen su miktarının 4 bin metreküpten bin 300 metreküpe düştüğü gözleniyor. Yani aslında son günlerde tartışılan su sıkıntısının başlıca nedenleri arasında kuraklık ve iklim değişikliğinin yanı sıra kayıp ve kaçak sular da yer alıyor.
-Büyük şehirlerin sorunu da büyük-
İçme suyu kaybının bölge ve illere göre dağılımına bakıldığında da çarpıcı sonuçlar ortaya çıkıyor. TÜİK verilerine göre, toplam nüfusu ülke nüfusunun yüzde 18’ine denk gelen İstanbul’un yüzde 38,8, başkent Ankara’nın yüzde 38,9 oranlarıyla Türkiye genelindeki mevcut gelir getirmeyen su oranı yüzde 43,6’ya yaklaştığı dikkati çekerken, İzmir’in yüzde 44,8 oranıyla Türkiye ortalamasını da aştığı görülüyor.
Bölgelere bakıldığında en fazla kayıp yüzde 56,7 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde. Bu bölgeyi yüzde 56,1 ile ile Doğu Karadeniz izliyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Batman yüzde 74,3, Karadeniz bölgesinde Zonguldak yüzde 65,6, İç Anadolu bölgesinde Niğde yüzde 56,8, Ege bölgesinde Denizli yüzde 56,5, Marmara bölgesinde Balıkesir yüzde 52,1 ve Akdeniz bölgesinde Kahramanmaraş yüzde 45,3 oranıyla bölgeler arasında gelir getirmeyen su oranı en fazla iller.
-Cumali Kınacı: “Altyapı borularının ömrü tamamlandı”-
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, gelecek nesillerimiz için gelir getirmeyen sudaki bu büyük oranın kabul edilemez olduğunu belirterek, “Gelişmiş ülkelere baktığımızda kayıp ve kaçak su oranlarının yüzde 10’lar civarında olduğunu görüyoruz. Bu anlamda ne yazık ki veriler iç açıcı değil. Sudaki kayıp ve kaçak oranları minimuma indirildiği takdirde hem iklimsel değişikliklerden hem de barajlardaki doluluk oranlarından çok daha az etkileneceğiz” dedi.
Cumali Kınacı, suda yaşanan kayıpların önemli bölümünün altyapı borularının ömürlerini tamamlamasıyla birlikte borularda meydana gelen çatlaklardan sızan sular nedeniyle olduğunu dile getirdi.
Kınacı, bu yıl 28-29 Ağustos’ta İstanbul’da ilki gerçekleştirilecek Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu’nun önemine işaret ederek, “Tüm su idarelerinin sürece uyum sağlaması adına İstanbul’da gerçekleştirilecek olan Forumda kayıp ve kaçaklar ile mücadele sürecinde belediyeler ve su idareleri tarafından yapılması gerekenler tartışılacak. Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu çok sayıda bakanlık, belediye, idare, üniversite, yerli ve yabancı özel sektör temsilcisini bir araya getirecek” dedi.