Dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan, Junior Chamber International (Genç Liderler ve Girişimciler Derneği), 200 bini aşkın üyesi ile dünyada 115 ülkede faaliyet göstermektedir. Küreselleşen dünyada, evrenselliği benimseyen ve dünya barışını destekleyen bir oluşum olan JCI, üyelerinin liderlik vasıflarını geliştirerek yaşadıkları toplumda pozitif değişime katkıda bulunmalarını hedefler. ICC, UNICEF, AIESEC gibi derneklerle de işbirliği içinde olan JCI, Jacques Chirac (Fransa Cumhurbaşkanı), Valerie Giscard Destaing (Fransa Cumhurbaşkanı), Willy de Clerk (AT Komisyon Başkanı), Gerald Ford (ABD Başkanı), Paul Schulter (Danimarka Başkanı) gibi birçok önemli ismi de üyesi olarak kendi bünyesinde barındırmaktadır.
JCI, dünya üzerinde pozitif değişime ve gelişime katkıda bulunmak amacıyla çeşitli projelere imza atıyor. Toplumdaki pozitif değişimi gençler vasıtası ile gerçekleştirmeyi amaçlayan derneğin geliştirdiği projelerin başında ise TOYP projesi geliyor.
JCI’ın faaliyette olduğu ülkelerin ulusal şubeleri tarafından düzenlenerek Dünya Kongresi’nde sonuçlanan “Ten Outstanding Young Persons of the World” Projesi son 20 yıldır Türkiye’de JCI İstanbul Şubesi liderliğinde gerçekleştirilmektedir. Projenin amacı, ülkemizin başarılı gençlerinin desteklemek ve uluslararası platformda ülkemizi en iyi şekilde tanıtmalarını sağlamaktır.
Türkiye’de daha iyi yarınların peşinde koşan başarılı gençlerin toplumsal gelişime katkısı bulunan öykülerini ve çalışmalarını görünür kılmak, tüm Türkiye’de farkındalık yaratmak, daha duyarlı ve aktif vatandaş olmalarını teşvik ederek ilham vermek projenin en büyük hedefidir. Bu yolda bizimle olmanız bizi hedefimize bir adım daha yaklaştıracaktır.
TOYP Başvuru Kategorileri
- İş Dünyası, Ekonomi ve/veya Girişimcilik
- Siyaset, Hukuk ve Kamu Yönetimi
- Bilimsel Önderlik
- Kültürel Başarı
- Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik
- İnsan Haklarına, Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı
- İnsanlığa ve Gönüllü Kuruluşlara Hizmet
- Fen ve Teknik Gelişme
- Kişisel Başarı
- Tıbbi Yenilik ve Buluşlar
18-40 yaş arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve 10 farklı kategoride, tasarı aşamasını geçerek hayata geçirilmiş bir projesi olan, yaptığı çalışmalar ile önce kendine, ardından çevresine pozitif katkısı olan, buluş yapan, girişimciliği başaran, hayat kurtaran veya vesile olan, başarıya giden yolda hikayesinin anlamlı ve ilham verici olduğunu düşünen ve yarışma kurallarını kabul eden herkes katılabilir.
Projemizde on farklı kategoride birinci seçilen gençler, uluslararası jüri komitesinin değerlendirmesine girecek ve birinci olmaları durumunda “Yılın En Başarılı Gençleri” ödüllerini, bir sonra ki yıl JCI Dünya Kongresi’nde alacaklardır.
JCI Türkiye TOYP Projesi’nde bugüne kadar 9 Dünya Birincisi çıkarmıştır.
TOYP Türkiye’97 birincilerinden Dr. Arın Namal, “AIDS Hastalarının Topluma Kazandırılması” konulu çalışması ile “İnsanlığa ve Gönüllü Kuruluşlara Hizmet” dalında 1998 yılında Filipinler – Manila’da “Dünya Birinciliği” ödülünü kazandı.
TOYP Türkiye’98 birincilerinden Harun Güçlüsoy, “Akdeniz Foklarının Kurtarılması” konulu çalışması ile “Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik” dalında 1999 yılında Fransa – Cannes’da “Dünya Birinciliği” ödülünü kazandı.
TOYP Türkiye’98 birincilerinden Doç. Dr. Hasan Alanyalı, “Biyomalzemeler” konulu çalışması ile “Fen ve Teknik Gelişme” dalında 1999 yılında Fransa – Cannes’da “Dünya Birinciliği” ödülünü kazandı.
TOYP Türkiye’06 birincilerinden Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir , “Optoelektronik ve Kuvantum Aygıtları” konulu çalışması ile Bilimsel Önderlik ” dalında 2007 yılında Türkiye – Antalya’da “Dünya Birinciliği” ödülünü kazandı.
TOYP Türkiye’08 birincilerinden Utkan Demirci, her testin maliyetini 1 dolar düşürecek ve hastane dışında bile test sonuçlarını 3 dakikada öğrenilmesini sağlayacak bir cihaz icat ederek “Tıbbi Yenilikler ve Buluşlar” dalında 2009 yılında Tunus – Hammamet’de “Dünya Birinciliği” ödülünü kazandı.
TOYP Türkiye’08 birincilerinden Tuğba Kalafatoğlu, dünya kadınlarının siyasette daha aktif yol alması için çalışan Votewomaninpolitics adlı organizda yaptığı çalışmalarla “Siyaset, Hukuk ve Kamu Yönetimi” dalında 2009 yılında Tunus – Hammamet’de “Dünya Birinciliği” ödülünü kazandı.
TOYP Türkiye’10 birincilerinden Şafak Pavey, Birleşmiş Milletler’deki görevi esnasında zor durumda olan sayısız insan için insani yaptım çalışmaları ve bu çalışmalarla “İnsan Haklarına, Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı” dalında 2011 yılında Belçika – Brüksel’de “Dünya Birinciliği” ödülünü kazandı.
TOYP Türkiye’12 birincilerinden Hasibe Kızıltaş, “Engelsiz Kariyer” konulu çalışması ile “İnsanlığa ve Gönüllü Kuruluşlara Hizmet” dalında dünya jürisi tarafından büyük ödüle layık görüldü. Hasibe Hanım 2013 yılında Brezilya – Rio’da “Dünya Birinciliği” ödülünü kazandı.
TOYP Türkiye’12 birincilerinden Tülin Akın, “Tarımsal Pazarlama” konulu çalışması ile “İş Dünyası Ekonomi ve/veya Girişimcilik” dalında dünya jürisi tarafından büyük ödüle layık görüldü. Tülin Hanım 2013 yılında Brezilya – Rio’da “Dünya Birinciliği” ödülünü kazandı.
TOYP Projesi hakkında daha detaylı bilgi için;
www.toyp.org.tr