Göz içi kanama, göz yırtılması ve travma yaşayan hastalara uygulanan retina cerrahisi yöntemi Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde dikişsiz ameliyatla yapılmaya başlandı. Bu sayede operasyon süresi kısalırken hasta yarım saatte taburcu ediliyor. Dikiş atılmadığı için gözün olası enfeksiyon kapması riski de minimuma iniyor.
Turgut Özal Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Totan, dikişsiz vitrektomi cerrahisine ilişkin bilgi verdi. Gözün beyaz kısmı üzerinde açılan yarım milimetrelik 3 delik üzerinden operasyonu gerçekleştirdiklerini anlatan Totan, “Uzun zamandan beri yapılan bu cerrahi yöntemle artık hastaların daha kısa zamanda normal hayatlarına dönmelerini sağlıyoruz. Açılan deliklere çoğunlukla herhangi bir dikiş atmadan bireyleri sağlığına kavuşturuyoruz” dedi. Bu yöntemle hastaların hastanede kalması gerekmediğini aktaran Totan, dikişsiz yöntemle hastayı yarım saat sonra bile taburcu ettiklerini dile getirdi.
ASIL NEDEN ŞEKER HASTALIĞI
Vitrektomi cerrahisine başvuranların büyük bir kısmının göz içi kanama nedeniyle geldiğini ifade eden Totan, bu durumun en sık nedeninin diyabet hastalığı olduğunu belirtti. Totan, “Göz içi kanama nedeniyle geliyorlar, ama bu göz içi kanamaların asıl nedeni diyabet yani şeker hastalığıdır” diye konuştu. Totan ayrıca diyabet ile birlikte kontrolsüz hipertansiyon, diyabete bağlı böbrek hastalığı (nefropati), kan yağlarının yüksekliği, obezite, sigara ve alkol alışkanlığı gibi nedenlerin de görme kaybı oluşumunu kolaylaştırdığını kaydetti. Diyabetin gözün hemen her tabakasını etkileyen ciddi bir toplumsal sağlık sorunu olduğunu anlatan Totan, “Diyabet gözümüzde katarakt (göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi), glokom (göz tansiyonundaki artışa bağlı görme siniri hasarı) ve en sık olarak da retinopatiye neden olarak görme kaybı yapabilir. Diyabetik retinopati tüm dünyada 200 milyondan fazla kişiyi etkileyen ve çalışan, üreten nüfusta en sık körlük nedeni olan ciddi bir göz sağlığı sorunudur” diye konuştu.
DİKİŞSİZ YÖNTEM KONFORU ARTIRDI
Eskiden farklı olarak sadece lazer tedavisi değil, göz içine enjekte edilerek uygulanan ilaç tedavileri de olduğunu hatırlatan Totan, bu tedavilere cevap vermeyen diyabetik retinopatisi ilerlemiş hastalarda, ciddi göz içi kanaması ve damarlanmış kalın zarların temizlenmesi amacıyla vitrektomi denilen cerrahi yöntem uygulandığını aktardı. Zamanında yapılan vitrektomi ile körlüğün önüne geçilebildiğini söyleyen Totan, “Vitrektomi ameliyatını da Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde modern alet ve cihazlarla dikişsiz olarak yapıyoruz. Böylece ameliyat süresi kısalmakta, ameliyat sonrası hasta konforu artmakta, aynı gün hasta taburcu olarak normal hayatına dönmektedir” dedi