TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem YILMAZ başkanlığındaki TÜSİAD heyeti Washington temaslarının birinci gününde ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşları nezdinde temaslarda bulundu.
TÜSİAD heyeti Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Başkanı Dr. Adam Posen ve eski IMF ekonomistlerinden Dr. Caroline Freund ile görüştü. TÜSİAD ile Peterson Enstitüsü arasında geliştirilen ilişkilerin güçlendirilmesinin yollarını değerlendirdi. Dr. Posen, küresel ekonomik toparlanma sürecinde Dünya Bankası ve IMF tahminlerinden daha iyimser bir tablo çizerken, Dr. Freund yeni yayınlanan Regime Change, Democracy and Growth (Rejim Değişikliği, Demokrasi ve Büyüme) başlıklı araştırmasını sundu. TÜSİAD’ın da son dönemde yoğun olarak yararlandığı bu çalışma son 50 yılda 150 ülkeyi kapsamakta ve rejim değişiklikleriyle büyüme arasındaki ilişkiyi irdelemektedir.
TÜSİAD ve Brookings arasında her sene gerçekleştirilen TÜSİAD Türkiye programı çerçevesinde bu sene iki konu ele alındı. Brookings Enstitüsü, İran ile sürdürülen P5+1 müzakerelerinin ulaştığı aşama ve muhtemel sonuçlarıyla ilgili TÜSİAD heyetine bir çalışma sundu. Çalışma Brookings’in kıdemli uzmanları Maloney ve Alcaro tarafından ele alındı. Özellikle bölgede doğuracağı sonuçlar açısından Türkiye’nin de İran müzakere sonuçlarına yakın ilgi göstermesi gerektiği sonucu ortaya çıktı.
TÜSİAD Türkiye programı çerçevesinde düzenlenen ikinci etkinlikte Türkiye’nin bölgesinde bir enerji merkezi olabilmesi için gerekli şartların değerlendirildiği bir çalışma sunuldu. Çalışma, Türkiye’nin çeşitli şartlar altında bu amacını hayata geçirmesinin mümkün olduğunu gösteriyor. Brookings Enstitüsü’nde Türkiye’nin enerji politikalarının ele alındığı geniş katılımlı konferansta enerji uzmanı Dr. Gareth Winrow “Realization of Turkey’s Energy Aspirations: Pipe Dreams Or Real Projects?” başlıklı araştırmasını sundu. Brookings Enstitüsü TÜSİAD ABD – Türkiye Forumu toplantısının açılışını TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz yaptı. Konferansta TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Selahattin Hakman ve Brookings Enstitüsü enerji uzmanı Charles Ebinger da Türkiye’nin uluslararası enerji sevkiyatı konusundaki rolünü değerlendirdi.
TÜSİAD Başkanı ve heyeti, Washington temaslarının birinci gününde ayrıca T.C. eski Ekonomi Bakanı ve Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş ve Türkiye’nin yeni Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’la biraraya geldi.
TÜSİAD heyeti Dünya Bankası ve IMF’te çalışan Türk profesyonellerle de biraraya gelerek uluslararası gelişmeleri değerlendirdi.