Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, firmaların 2014’te artan dış taleple ihracata ağırlık vermeye odaklandıklarını açıkladı.
İhracatçıların gündemindeki en önemli sorunun girdi maliyetlerindeki artış olduğunu belirten Büyükekşi, ihracatçıların yüksek değil rekabetçi kur istediğini söyledi.
Büyükekşi, anket sonuçlarına göre, ihracatçıların 2014 yılında 470 bin kişiye yeni iş olanağı sunmasını beklediklerini ifade etti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM İhracatçı Eğilim Araştırması’nın 2013 yılı 4. çeyrek sonuçları ile 2014 yılı 1. çeyrek beklentilerini açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2014’ün 1. çeyreği itibariyle ihracatçıların Türkiye, dünya ve AB ekonomisine yönelik beklentilerinin önceki dönemlere oranla belirgin bir şekilde pozitife kaydığını ve ihracatçıların yeni ekonomi dinamiklerinde daha fazla ihracat cirosuna odaklanacaklarını bildirdi. Büyüekşi, “2014 ihracat yılı olacak. İSO 500 içindeki firmaların ihracat oranlarının yüzde 30’lara çıkmasını istiyoruz” diye konuştu.
İhracatçı firmaların ek istihdam yaratma ve yatırımlarını genişletmeye yönelik eğilimlerinin devam ettiğini vurgulayan TİM Başkanı Büyükekşi, ihracatçı eğilim anketi sonuçlarına göre, en önemli sorunun girdi maliyetleri olduğunu belirtti.
Girdi maliyetleri artıyor
Geçen yılın 4. çeyreğinde, ihracatçı firmaların diğer çeyreklere oranla üzerinde durdukları en önemli konunun girdi maliyetlerindeki artış olduğuna işaret eden TİM Başkanı Büyükekşi, şöyle konuştu:
“Bu dönemde TL’nin değer kaybından girdi maliyetlerinin artışı olarak etkilendiklerini belirten ihracatçıların oranı yüzde 69 olarak göze çarpıyor. Benzer trend, hammadde girdi maliyetlerinde de görülmektedir. İhracatçıların yüzde 42,5’i hammadde birim ithalat fiyatının geçen yılın aynı dönemine oranla yükseldiğini belirtiyorlar. Sözkonusu çeyrekte firmaların yüzde 42.7’si üretim, yüzde 46.2’si ise ihracatlarında geçen yılın aynı döneminde artış olacağını belirttiler. Yılın ilk çeyreği için de üretim ve ihracatının artacağını ya da aynı kalacağını öngören ihracatçıların oranı sırasıyla yüzde 70.1 ve yüzde 77.6’dır. Bu çeyrekte ihracattaki artış beklentisinin güçlendiğini görüyoruz.”
Araştırmaya katılan firmaların yüzde 65,1’inin üretimlerinde kullandıkları hammaddelerin orijinlerinin yurtiçi olduğunu belirttiklerini anlatan Büyükekşi; Kimyevi maddeler, otomotiv, demir-çelik ve demirdışı metaller sektörlerinde yurtdışı hammadde tedariğine olan ihtiyacın belirgin bir şekilde devam ettiğine işaret ederek, “Bu durum, ihracatın ithalatı dengelemesi amacıyla orta ve uzun vadeli planlar için önlem alınması gereken bir unsur olarak öne çıkıyor” dedi.
Yeni pazarlara yönelenler arttı
Yılın 4. çeyreğinde yeni pazarlara girebildiklerini belirten firmaların oranının 16 çeyrek sonra yeniden yüzde 40’a ulaştığını, ihracatçıların yeni ekonomik konjönktürde pazar çeşitlendirmesine ağırlık verdiğinin görüldüğünü kaydeden Büyükekşi, şu bilgileri verdi.
-Bu dönemde de Rusya, en yüksek oranda hedef pazar olarak öne çıkmaktadır. Hedeflenen pazarlarda ABD ve Çin sırasıyla ikinci ve üçüncü sıradaki yerlerini korumuştur. Bu çeyrekte Almanya 4. sırayı alarak tekrar öne çıkmıştır.
-Geçen yılın 4. çeyreğinde mevcut pazarlarda yeni müşterilerden sipariş aldıklarını belirten ihracatçıların oranı yüzde 54,4’tür.
-Bu dönemde artan oranıyla rekabetçi fiyat sunamama (yüzde 57,4) ve azalan oranıyla hedef ülkelerdeki ekonomik sıkıntılar (yüzde 45,8) en sık karşılaşılan pazarlama sorunları olarak göze çarpıyor.
Çare Eximbank…
-2013 Ekim-Aralık döneminde dış finansman talebinde bulunan firmaların oranı 2013’ün geneline paralel seviyede yüzde 41,2 olarak gerçekleşti.
-Firmaların yüzde 41,6’sı 2014 1. çeyrekte de dış finansman taleplerinin olacağını belirtiyorlar. Kullanılan dış finansman kaynaklarında Eximbank’ın payının tekrar artış trendine geçmesi, geliştirilen hizmetlerden ve oluşturulan kaynaklardan ihracatçının daha yüksek yüzdede faydalandığını gösteriyor.
-İhracatçı firmaların yüzde 45,4’ü döviz risklerinden korunmak için herhangi bir araç kullanmadıklarını belirtiyor. Döviz kuru riskine karşı herhangi bir araç kullanmama nedenleri; döviz kurlarında artış beklentisi (yüzde 30,8), ithalatlarının da bulunması ise (yüzde 21,6) ilk iki sırada beyan edilen unsurlar.
470 bin kişiye iş…
-2013 yılı 4. çeyrekte sektörde firma başına ortalama çalışan sayısı 177 oldu. Firmalar, 2014’ün 1. çeyreğinde ortalama yüzde 0.6 istihdam artışı öngörüyorlar.
-Hesaplamalara göre, ihracatçı firmaların 1. çeyrekte tahmini olarak 67.000 ek istihdam yaratacağını belirtiyor. Firmaların 2014 yılının tamamına dair öngörüleri dikkate alındığında, yılsonuna kadar 470.000 ek istihdam yaratılması öngörülüyor.
-Firmaların sene sonuna dair istihdam artış beklentilerinin, ekonomik büyüme beklentisine paralel şekilde bir önceki yıla göre yüzde 4.2 olduğunu gözlemlemek bize ümit veriyor.
-4. çeyrekte ihracatçı firmaların yüzde 50’den fazlası yurtiçinde yeni yatırım yaptıklarını belirtiyorlar. Yeni yatırımlar içerisinde yüzde 21,8 ile Ar-Ge inovasyon yatırımlarının bulunması olumlu bir gelişme olarak göze çarpıyor.
İhracatçının kur tahminleri…
-Bu dönemde firmalar piyasa beklentilerini revize ettiler. Yıl sonu dolar kur tahmini 2,32’ye; avro kur tahmini ise 3,16 TL’ye yükseldi.
-2014 Ocak-Mart dönemi için kur tahminleri dolarda 2.24, Euro’da 3.05 TL oldu.
-Enflasyon tahmini de son gelişmeler ışığında yüzde 9,04’e yükseldi.
-2014 1. çeyrek büyüme beklentisi yüzde 2,9 olarak öne çıktı.
-İhracatçıların 2014 yılının geneline ilişkin büyüme beklentilerinde OVP ve bütçe hedeflerine paralellik sözkonusu olup, büyüme beklentisi yüzde 4.2.
İşte ihracatçı için ideal kur…
-İhracatçılar 2013 yılının son günlerinde TİM olarak yaptığımız değerlendirme çalışmalarında öne çıkan beklentilerini, bu anketimizde de rekabetçi ideal kur seviyeleri olarak dolarda 2,06, Euro’da ise 2,80 TL olarak muhafaza ettiler. Bu da ihracatçımızın kurda öngörülebilirliğe verdiği önemi tekrar vurgular niteliktedir.
-İhracatçıların, dünya ve AB ülkelerinde ekonomik gidişata ilişkin beklenti öngörüleri 16 çeyrek sonra pozitife döndü. Bu sonuç; 2014 itibariyle ihracatçıların dış talebe odaklanarak, ihracat gelirlerini artırma beklentisinde olduğunu gözler önüne seriyor.
En önemli sorun enerji
-İhracatçıların en önemli sorununun enerji maliyetleri (yüzde 51,4) olduğu görülüyor. Bunu artan oranlarıyla döviz kurları (yüzde 49,0), hammadde ve ara mal fiyatları (yüzde 43,), finansman maliyetleri (yüzde 42,2) ve vergi maliyetleri (yüzde 37,8) izledi.
-Yurtdışı nakliyat işlemlerinde kullanılan taşımacılık yöntemleri incelendiğinde, ihracatçıların yüzde 83 gibi önemli bir çoğunluğu karayolunu tercih ediyor. İhracatçılar nakliye firması seçiminde hızdan çok güvenilirliğe önem veriyor.
-Yurtdışı nakliyat işlemlerinde ihracatçılarımızın ana sorunu, sınır kapılarında yaşanan uzun beklemeler.
Girdi maliyetleri artıyor, stoklar eriyor
-İhracatçı eğilim anketi sonuçları; ihracatçıların 1.çeyrekte hammadde girdi tedariğine dikkat ettikleri, buna paralel olarak stokları erittikleri görülüyor.
– Türkiye, 2014 yılında ihracata daha fazla ağırlık vererek OVP hedefi olan 166.5 milyar dolarlık ihracatı yakalayacak.