- Ø ODTÜ Teknokent Yönetim A.Ş. ve Rhea Portföy, kaynak ihtiyacı olan çekirdek ve başlangıç aşamasındaki girişim projelerine destek vermeye yönelik bir Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kurmak üzere işbirliği protokolü imzaladı. Girişimcilere can suyu olacak fonun büyüklüğünün 80 – 100 milyon lira olması öngörülüyor.
Girişimcilik ekosisteminin iki önemli kurumu olan ODTÜ Teknokent Yönetim A.Ş. ve Rhea Portföy, girişimcilere destek sağlayacak önemli bir işbirliğine imza attı. Taraflar arasında imzalanan işbirliği protokolüne göre, çekirdek ve başlangıç aşamasında olup kaynak ihtiyacı bulunan girişim şirketlerine ve projelere finansal destek sağlamak üzere Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) kurulacak.
Birden fazla GSYF’nin kurulmasına imkan veren protokole göre, kurulacak fonun 80 – 100 milyon liralık bir büyüklüğe sahip olması öngörülüyor. SPK’nın 2 Ocak 2014 tarihli tebliğiyle kurulmasının önü açılan, vergi teşvikleri başta olmak üzere nitelikli yatırımcılara pek çok yatırım avantajı sağlayan GSYF’ler, özel sektör yatırımlarına da yeni bir pencere açıyor. Vergi teşviklerinden faydalanmak isteyen yatırımcıların vergi beyannamesini vermeden, nisan ayı sonuna kadar bu yönde karar almış olmaları gerekiyor.
- Hedef dünya şirketleri yaratmak
Girişimcilik dünyası açısından Türkiye’de bir ilki hayata geçirmeyi amaçlayan işbirliği protokolünün imza töreni, iki kurum temsilcilerinin hazır bulunduğu bir törenle, ODTÜ Teknokent’te yapıldı. Protokol’ün ODTÜ Rektör Yardımcısı ve ODTÜ Teknokent Yönetim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Volkan Atalay ile Rhea Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Onur Takmak tarafından imzalandığı törene ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa İ. Kızıltaş, Metutech BAN Yönetim Kurulu Üyeleri T.Hürsel Kendir ve Haluk Safi ile Rhea Portföy Yönetim Kurulu Üyesi ve Rhea Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Seda Önen de katıldı.
Tarafların ortak temsiliyle kurulup faaliyet gösterecek olan GSYF, SPK tebliğine uygun olarak Rhea Portföy tarafından kurulacak. GSYF’nin portföy yönetimi ise Rhea Portföy çatısı altında taraflarca oluşturulacak bir Yatırım Komitesi tarafından yürütülecek. GSYF’nin yatırım yapacağı proje ve girişim şirketlerinin seçimi de yine bu Yatırım Komitesi tarafından karara bağlanacak.
İmza töreninde bir konuşma yapan ODTÜ Rektör Yardımcısı ve ODTÜ Teknokent Yönetim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Volkan Atalay, ODTÜ Teknokent’in, Türkiye’nin ilk ve en yenilikçi teknoparkı olduğunu belirterek, “Girişimciliği ve yenilikçiliği teşvik etmek ve desteklemek, teknoloji üretebilme yeteneğini geliştirerek ülkemizin girişimcilik ekosisteminin büyümesine katkı sunmak bizim varlık sebebimiz. Bugüne kadar yüzlerce girişim fikrini ve projesini destekledik, desteklemeye devam ediyoruz” dedi. Girişim dünyamıza kaynak yaratma açısından yeni bir model olan GSYF’lerin, çok önemli bir adım olduğuna inandıklarını ifade eden Prof. Dr. Atalay, şunları söyledi:
“Bu modelin, özel sektör yatırımlarının girişimciliğe daha fazla yönlendirilmesinde kaldıraç rolü oynayacağını düşünüyoruz. Portföy yönetimi konusunda ülkemizin önde gelen kuruluşlarından Rhea Portföy ile birlikte bu modeli en etkin şekilde hayata geçirmeye, girişimci şirketlerimize ve projelerimize daha fazla kaynak yaratmaya çalışacağız. Sadece kendi teknokentimizdeki projelere değil, diğer teknokentlerdeki projelerden uygun gördüğümüz çekirdek ve başlangıç aşamalarındaki projelere de destek vereceğiz. Kuracağımız ilk fonla yaratmayı hedeflediğimiz 100 milyon liralık kaynakla bile onlarca inovasyon projesine hayat verebileceğiz. Bu son derece heyecan verici bir gelişme.”
Rhea Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Onur Takmak ise varlık yönetimi, yatırım danışmanlığı ve girişim sermayesi alanında ülkemizin önde gelen kuruluşlarından olan Rhea’nın, girişimciliğe çok boyutlu destek verdiğini belirterek, GSYF modelinin hayata geçirilmesi doğrultusunda ODTÜ Teknokent ile birlikte ilk adımı atmış olmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.
Girişimcilik ekosistemine daha fazla kaynak aktarılmasını sağlayacak GSYF modelinin, teknolojik temelli inovasyonun desteklenmesi, ülke ekonomisinin gelişimi ve rekabet gücünün artırılması açısından stratejik öneme sahip olacağını belirten Takmak, bu modelle özel sektör yatırımcılarına büyük kazançlar vaat eden yeni bir fırsat penceresi açıldığını söyledi. Takmak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Rhea Finans Grubu olarak, girişimciliğin olduğu her yerde varlık gösteren, oldukça deneyimli bir şirketler topluluğuyuz. ODTÜ Teknokent ise girişimcilik alanında uzun yılların deneyimine sahip. ODTÜ Teknokent işbirliğiyle, özel sektör tasarruflarını bir fon çatısı altında toplayıp girişimciler için kaynak haline getirecek, girişim yatırımlarına yönlendireceğiz. İlk planda kuruluşunu gerçekleştireceğimiz fonla, çekirdek ve başlangıç aşamasındaki proje ve girişim şirketlerine kaynak sağlayacağız. Ülkemiz girişimcilerinden dünya çapında şirketler çıkabilmesi için çaba göstereceğiz. Her başarılı proje, ülkemiz için değer yaratırken, yatırımcılarımıza yüksek değerli geri dönüş sağlayacak. Hedefimiz, ulusal ve uluslararası düzeyde yeni başarı öyküleri yaratarak tüm tarafların kazanacağı bir sistemi hayata geçirmek, bu alanda öncülük yapmak.”
- Vergi avantajından yararlanmak için acele edilmeli
GSYF modeliyle devletin sunduğu vergi avantajlarından yararlanarak yatırım yapmak isteyen yatırımcıları zaman darlığı konusunda uyaran Onur Takmak, “Kurumsal ve nitelikli bireysel yatırımcılar, 2013 yılı vergi matrahının yüzde 10’una kadar olan bir meblağı GSYF yatırımına yönlendireceğini beyan edip, vergisini fon süresi sonuna kadar ötelemek suretiyle bu fona yatırım yapabilecekler. Vergilerini fon ömrü sonunda geri öderlerken öteledikleri vergide herhangi bir artış olmayacak. Dolayısıyla nisan ayındaki vergi beyanına kadar bu doğrultuda karar almış olmaları gerekiyor. Biz de Rhea Portföy olarak, bu yönde eğilimi olan ve fonumuza katılmak isteyen yatırımcılardan nisan ayı sonuna kadar ilgi mektuplarını toplayacağız. Şirketlerde karar verici durumda olan üst yöneticilere, vergi avantajından faydalanabilmeleri için konuyu acilen gündemlerine almalarını öneriyoruz” dedi.