1 Ocak itibariyle uygulamaya alınacak işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi yapılması zorunluluğu 2013’te işverenleri uzman arayışına yönlendirdi. 2013’te Kariyer.net’teki iş güvenliği pozisyonu ilanları %321 artarken; adaylar öne çıkmak için sertifika peşine düştü.
2012 yılının Haziran ayında kabul edilen Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğü girmesiyle birlikte tüm iş yerlerine önemli yükümlülükler gelmişti. 1 Ocak 2014’ten itibaren tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan 50’nin altında çalışanı olan işyerleri için de işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi yapılması zorunluluğu uygulamaya başlanıyor. Bu kanunla birlikte tehlikeli işler sınıfına uygun sertifika sahibi iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ihtiyacı ciddi oranda artıyor.
Kanunun işverene getirdiği sorumluluklar da çalışanları yakından ilgilendiriyor. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, buna göre, eski mevzuatta iş güvenliği uzmanının 50 ve daha fazla çalışanı olan sanayi işletmeleri için zorunlu olduğunu anlatıyor. Yeni kanunla, her işverenin tehlike sınıfına göre, tüm iş yerlerinde iş güvenliği uzmanıyla işyeri hekimi görevlendirme yükümlülüğü olduğunu hatırlatıyor. Azoz, bu uygulama ile birlikte 2013’te Kariyer.net’te iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ilanlarının % 321 arttığını, başvuru oranlarının ise %152’lere çıktığını belirtiyor.
Yapı, sağlık ve üretim sektörlerinin ihtiyacı fazla
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı pozisyonunda eleman arayan sektörler arasında Yapı sektörü % 27’lik payıyla ilk sırada geliyor. Bu oranı; % 9 ile Sağlık, % 7 ile Üretim/ Endüstriyel Ürünler ve Hizmet sektörü takip ediyor. Maden ve Metal Sanayi, Enerji, Otomotiv ve Kimya sektörleri de bu pozisyon için en çok ilan yayınlayan diğer sektörler arasında sıralanıyor.
İş güvenliği uzmanına ihtiyaç var
Yeni uygulama ile birlikte en önemli konulardan biri şirketlerin bulundurması gereken İş Güvenliği Uzmanı ile ilgili eksiklik. Halihazırda 9000’in üzerinde sertifikalı iş güvenliği uzmanı var. Toplam ihtiyacın ise 20 bin uzman civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu konuda özel sektörde önemli bir uzman açığı olduğunu vurgulayan Azoz, büyük işletmelerin bu konuda epey yol alsa da sorun yaşadıklarını, ancak asıl problemin KOBİ’lerde görüldüğünü belirtiyor. Azoz, Kariyer.net’e üye adaylar içinde belgeli uzman sayısının ise yaklaşık 10 bin civarında olduğunu belirtiyor.
Kimler İş Güvenliği Uzmanı olabilir?
İş Güvenliği Uzmanlığı sertifikası, yeni uygulamanın en öncelikli ihtiyaç doğurduğu belgelerden. Bakanlık tarafından onaylanan eğitimi tamamlayan katılımcı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yılda iki kez düzenlenen uzmanlık sınavına girmeye hak kazanıyor ve sınavdan yetmiş ve üzeri puan alanlar İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifikası alabiliyor. Azoz, “Üniversitelerin Çevre Mühendisliği bölümleri başta olmak üzere; kimya, fizik ve jeoloji mühendisliği mezunları özellikle bu alanda kariyer yapmak istiyor. Elbette, işletme ve iş sağlığı ve güvenliği meslek yüksekokul mezunları da bu alanda çıkan ilanları takip ediyor” bilgisini veriyor ve teknik eğitmenlerin bu sertifikayı alabildiğini vurguluyor.
Türkiye’de bu pozisyonda en çok ilan yayınlanan iller arasında İstanbul, Kocaeli, Ankara ve İzmir başı çekiyor. Yine yapı ve inşaat sektörlerinin aktif, KOBİ’lerin yoğunlukta olduğu Bursa, Adana ve Tekirdağ’da bu pozisyonda eleman arayan iller arasında geliyor.
Yeni bir sektör doğdu
Özellikle Yapı sektöründe iş güvenliği uzmanının işsiz kalma gibi bir durumundan bahsedilmediğini ifade eden Azoz, yeni uygulamanın bu alanı büyük ve ciddi bir sektör olmaya doğru yönlendirdiğini, bunun sonucu olarak iş güvenliği ile ilgili ciddi bir farkındalık oluşacağını belirtiyor. Azoz, “Bu hızlı hacim genişlemesi, beraberinde çeşitli sıkıntılara yol açacaksa da artık Türkiye’de yeni bir sektörün doğduğundan bahsedilebilir ve elbette bu sektör de nitelikli elemana ihtiyaç duyacak” diye konuşuyor.