Yapı Kredi Portföy, bu sene dördüncüsünü düzenlediği “2014 Makroekonomik Beklentiler Konferansı”nda UniCredit Global Başekonomisti Erik F. Nielsen’ı ağırladı. Nielsen, konferansta 2014’e ilişkin beklentilerini paylaşırken, global krizin çözüm sürecine girdiğini söyledi.
Yapı Kredi Portföy, 4 Aralık Çarşamba günü bu sene dördüncüsünü düzenlediği “Makroekonomik Beklentiler Konferansı”nda UniCredit Global Başekonomisti Erik F. Nielsen’ı ağırladı.
Konferansta değerlendirmede bulunan Yapı Kredi Portföy Genel Müdürü Emir Alpay, global ekonomide başlayan toparlanmayı yavaş yavaş hissedeceğimizi belirtti. Alpay, “ Normalleşme sürecinde piyasalarda dalgalanmalar yaşanabilir. İyi günler olduğu gibi aynı zamanda piyasalarda hareketin çok olduğu günler de olacak. Piyasalar, FED’den gelecek sinyallere odaklanmış durumda. FED’den net sinyal gelince yatırımcı sepetine hangi ülkeyi koyacağına karar verecek” açıklamasında bulundu. Alpay, “Yatırımcılar daha fazla mevduat ve sabit getirili ürünlere yöneliyor. Yatırımlara uzun dönemli bakmak lazım. Faize 1 ay vadede bakabilirsiniz ama varlık dağılımını daha uzun vadelere doğru kaydırmakta fayda olacaktır” dedi. Yapı Kredi Portföy’ün 2014 hedeflerinden de bahseden Alpay, “Yapı Kredi Portföy olarak portföy yönetiminde en yüksek not olan Highest Standards (tur) notuna Türkiye’de sahip olan ilk ve tek kurum olduğumuzu gururla bir kez daha söylemek isteriz. Şu anda 10.6 milyar TL’lik bir portföy yönetiyoruz. Önümüzdeki dönemde ise müşterilerimiz için yeni ürünler üzerinde çalıştığımızı söyleyebilirim“ şeklinde konuştu.
Dünya ekonomisi yüzde 2,5 büyür
“Normalleşme: Global ekonomi iyileşirken karşılaşılacak finansal zorluklar” başlıklı bir sunum yapan UniCredit Global Başekonomisti Erik F. Nielsen ise 2014 yılında global piyasalarda beklenen gelişmelere değindi. Nielsen, gelişmekte olan ülke piyasalarında yaşanabilecek ekonomik gelişmeler ve piyasalara yönelik makroekonomik beklentiler hakkındaki görüşlerini paylaştı. Dünya ekonomisinin 2014 yılında yüzde 2,5 seviyesinde büyüyeceğini öngördüklerini belirten Nielsen, ”Finansal kriz, temel sorunlar açısından çözülmüş durumda ve global iyileşme yolundayız. Ancak Avrupa’da iyileşmenin daha yavaş ilerleyeceğini düşünüyoruz. Avrupa’da özellikle yatırım tarafında kademeli bir iyileşme olacağına inanıyoruz. İspanya ve İtalya’da istihdam rakamlarındaki iyileşmeyi ise olumlu gelişmeler arasında sayabiliriz” şeklinde konuştu.
Para politikasında zorlu süreçler
Global ekonomi toparlandıkça para politikalarında zorlu süreçler yaşanabileceğine de değinen Nielsen, bu süreçte para politikalarının tepkisinin de kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. FED, finansal genişlemeyi ne zaman ve hangi hızla bitireceğini tartışırken, Avrupa Merkez Bankası’nın Amerika’daki bu politikanın kendilerine yansımasını nasıl yönetebileceklerinin merak konusu olduğunu dile getirdi. Nielsen, ayrıca finansal genişleme bittiğinde neler yaşanacağına dair öngörülerde de bulundu.