Türk finansal sisteminin 57 Milyar TL’yi aşkın aktif büyüklüğü ile en önemli oyuncularından finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerini tek çatı altında toplayan “Finansal Kurumlar Birliği” Yönetim Kurulu ilk toplantısını yaptı ve görev dağılımını belirledi.
Türk finansal sisteminin gelişmesi, derinleşmesi ve çeşitlenmesi yönünde atılmış önemli adımlardan biri olan ve 13 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında kurulan Finansal Kurumlar Birliği’nin ilk Genel Kurulu 22 Ekim 2013 Salı günü yapıldı. Bu Genel Kurulda seçilen ve her sektörden 5’er üye olmak üzere toplam 15 üyeden oluşan Yönetim Kurulu ise ilk toplantıda görev dağılımı yaparak birliğin hedef, amaç ve çalışma esaslarını değerlendirdi.
57 milyar TL büyüklüğünde bir finansman gücü ile bankacılık dışı finansal kuruluşlar içinde önemli bir paya sahip üç sektörü tek çatı altında toplayan Finansal Kurumlar Birliğinin ilk Başkanlığına Vakıf Finansal Kiralama A.Ş. Genel Müdürü Osman Zeki ÖZGER seçildi.
Aynı toplantıda, Strateji Faktoring A.Ş. Genel Müdürü Nejat Zafer Ataman ve Man Finansal Services Tüketici Finansmanı A.Ş. Genel Müdürü Vahit Altun da başkan vekilliğine seçildiler.
Bankacılık dışı finansal sektörün finans sistemi içindeki payı her geçen gün artıyor.
Bankacılık dışı finansal sektörler Türkiye’de henüz gelişme aşamasında olmakla birlikte, finans sistemi içindeki payları her geçen gün artış göstermektedir. Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri 2012’de yüzde 16 büyüme kaydedip 50,1 milyar TL aktif büyüklüğe ulaştı. Özellikle, 13 Aralık 2012’de yürürlüğe giren “Finansal Kiralama Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu” ile getirilen yenilikler bu sektörlerin geleceği açısından oldukça önemli adımlar olmuştur.
Birlik, ülkemiz ekonomisinin 2023 hedeflerine ulaşmasında en önemli yapı taşlarından biri olacak.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca faaliyet izni verilen 32 finansal kiralama, 77 faktoring ve 13 finansman şirketinin bir araya gelmesi ile oluşan Finansal Kurumlar Birliği; Türkiye’de banka dışı finansal sektörün toplam ekonomideki payının artırılması, finansman kaynaklarını çeşitlendirilmesi, alternatif finansman olanaklarının yaygınlaştırılması, sektörler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, uygulama birliğinin sağlanması, sektörün gelişimi, kurumsallaşması ve tanıtımı amacıyla çalışmalar yürütecek.
Finansal kiralama, faktoring ve finansman işlemlerinin hukuki altyapısını oluşturan özel düzenlemelerin tamamlanması ile şirketlerin kurumsallık düzeyinin artması, sermaye ve özkaynak yapısının kuvvetlenmesi, banka dışı sektörün gelişiminde önemli bir aşama olup, sektörün, sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme sürecinin desteklenmesi, başta KOBİ’ler olmak üzere işletmelerin finansman ihtiyacının karşılanmasında üstlenecekleri rolün daha da önem kazanması ve yabancı sermayenin sektöre olan ilgisinin artması bekleniyor.
Sektörün ürün çeşitliliği hızla artırılmaktadır.
Birlik Başkanı Osman Zeki ÖZGER; Birliği oluşturan sektörlerin kurumsal yapılarının geliştirilmesi, rekabet gücünün artırılması, ortak standartların oluşturulması, ürün çeşitliliğinin sağlanması için yapılacak çalışmaların öncelikli gündemleri olduğunu belirterek, “üyelerinin ortak hareketi sonucu birliğin güçlü bir yapıya sahip olacağını, Birlik olarak Türkiye’de banka dışı finansal sektörün toplam ekonomideki payının arttırılması, ülkemizdeki finansman kaynaklarını çeşitlendirilmesi, alternatif finansman olanaklarının geliştirilmesi, çeşitli sektörlerle üyelerimiz arasındaki karşılıklı anlayış ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yapacaklarını” söyledi ve ülke ekonomisi için büyük önem taşıyan 6361 sayılı Yasanın çıkmasını sağlayan Hükümete, söz konusu yasayı çıkaran yüce meclise ve emeği geçen herkese teşekkür etti.