Çelik boru üretimi yılın dokuz aylık döneminde yaklaşık yüzde 3 artışla 3,2 milyon tona yükseldi. Sektör üretimde olumlu sinyaller vermesine rağmen çelik boru ithalatının 90 bin tona ulaşması yerli üreticileri endişelendiriyor. Yılsonunda çelik boru üretimini 4,38 milyon tona ulaştırmayı hedefleyen sektör, Ocak – Eylül 2013 döneminde ihracatını miktar bazında 2012 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 4,62 artırarak 1,4 milyon ton olarak gerçekleştirdi. Aynı dönemde sektörün ihracatı değer olarak yüzde 0,08 azalarak 1 milyar 256 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde çelik boru ihracatının en fazla yapıldığı 3 ülke sırasıyla Irak, ABD ve Cezayir oldu.
Çelik boru sektörünün aylık bazdaki değerlerine baktığımızda, Eylül ayında da bir önceki yılın aynı ayına göre yükseliş ivmesini koruduğunu görüyoruz. Bu dönemde çelik boru ihracatı miktar olarak yüzde 8,3 artarak 173 bin tona ulaştı. Sektör ihracatını değer bazında ise yüzde 1,2 artırarak 150 milyon dolar olarak gerçekleştirdi. Eylül ayında en fazla ihracat yapılan ilk üç ülke sırasıyla Irak, ABD ve Romanya oldu. Bu dönemde ABD ve Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta önemli artışlar oldu. Eylül ayında ABD’ye yapılan çelik boru ihracatı miktar olarak yüzde 41,85 artarak 33 bin 665 tona ulaştı.
Sektörün 2013 yılının dokuz aylık döneminde Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerine yaptığı ihracat önemli oranda arttı. Bu dönemde, Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarının en önemli iki alıcısı Cezayir ve Irak oldu. Cezayir’e yüzde 137,90 artışla 163 milyon 324 bin dolar, Irak’a yüzde 19,47 artışla 262 milyon 91 bin dolar ihracat gerçekleştirildi.
Türkiye çelik boru sektörünün 2012 yılında en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke olan ABD’ye yapılan çelik boru ihracatı 2013 yılının dokuz aylık döneminde yüzde 22 azalarak 165 milyon 823 bin dolar olarak gerçekleşti.
Üretim yurtiçi taleple birlikte artıyor…
Çelik boru sektörü, Ocak – Eylül 2013 döneminde üretimini bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 3 oranında artışla 3,2 milyon tona ulaştırdı. Aynı dönemde yurtiçi tüketim 2012 yılının aynı dönemine oranla yüzde 2 artarak 1,9 milyon ton oldu.
Yurtiçinde çelik boru kullanan sektörlerin taleplerindeki artış sektörü olumlu yönde etkiliyor. Buna bağlı olarak 2013 yılının son çeyreğinde, yurtiçi talepte beklenen artışın gerçekleşmesi durumunda yılsonunda çelik boru üretiminin 4,38 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor.
Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Genel Sekreteri Mehmet Zeren, “2013 yılının sonuna yaklaşırken çelik boru sektörünün istikrarını koruduğunu görüyoruz. Sahip olduğu özelliklerle dünyanın her yerinde ve her ülkeden üretici ile rekabet edebilecek güçte olan sektörümüzün yılın son çeyreğinde yükseliş ivmesini artıracağını ve 2014 yılını daha güçlü karşılayacağını düşünüyoruz. Resesyondan çıkan Euro bölgelerinin 2013 yılının son çeyreğinde çelik boru taleplerinin artmasını bekliyoruz. Ayrıca otomotiv ve inşaat gibi çelik boru kullanılan sektörlerdeki iyileşmelerin de sektörümüzün yılsonu rakamlarına pozitif etki edeceğini söyleyebiliriz. Ancak sahip olduğumuz üretim potansiyeline rağmen çelik boru ithalatının 90 bin tona ulaşması biz sektör temsilcilerini endişelendiriyor. Oysaki ithalat yerine yurtiçi kapasitelerin kullanılması hem çelik boru sektörü için hem de ülke ekonomisi için çok faydalı olacaktır” dedi.