-KAYBOLMAYA YÜZ TUTAN TÜRK EL SANATLARI FESTİVAL BOYUNCA HALKA TANITILACAK.
-GELENEKSEL EL SANATLARI SERGİSİNDE KUTNU VE MARKÜTERİ YAPIMINDAN, İPEK DOKUMAYA, TAŞ BASKIDAN TOPAÇ YAPIMINA KADAR 26 AYRI EL SANATI TANITILIYOR.
ATO BAŞKANI BEZCİ “ANKARA SHOPPİNG FEST ALIŞVERİŞ VE EĞLENCENİN YANI SIRA KÜLTÜREL TANITIM İÇİN DE BİR FIRSATTIR”
20 HAZİRAN 2013– Tüketicilere alışverişin en eğlencelisini sunan Ankara Shopping Fest’te (ASF-Ankara Alışveriş Festivali) kaybolmaya yüz tutan geleneksel Türk el sanatları da görücüye çıkıyor.
Festival boyunca Başkent, Türkiye’nin dört bir yanından gelen ve geleneksel el sanatlarını icra eden sanatçılara ev sahipliği yapacak. Limon Ağacı Organizasyonu tarafından gerçekleştirilen sergide kutnu kumaş yapımından ve marküteri yapımına, ipek dokumadan taş baskıya, topaç yapımından cam üflemeye kadar 26 ayrı el sanatı tanıtılacak. Metro Sanat Galerisi’nde açılan sergide, unutulmaya yüz tutan el sanatlarının son temsilcileri bir yandan üretim yaparken diğer yandan da ürünlerini sergileyecek. Sergi, 5 Temmuz’a kadar Metro Sanat Galerisi’nde gezilebilecek.
-ATO BAŞKANI BEZCİ-
ATO Başkanı Bezci, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Ankara Shopping Fest’in alışveriş ve eğlencenin yanı sıra kültürel tanıtım için de bir fırsat olduğunu söyledi. Marka şehir hedefine doğru yol almak için kültürel değerlere de sahip çıkmak gerektiğinin altını çizen Bezci, “Festivalle birlikte bir yandan unutulmaya yüz tutan el sanatlarımızın yaşamasına katkı sağlarken diğer yandan bu sanatların yeni kuşaklara aktarılmasına vesile oluyoruz” dedi.
Metro Sanat Galerisinde sergilenecek el sanatları şunlar: Yemeni yapımı, Hacıvat ve Karagöz (tasvir) yapımı, sedef kakma sanatı, topaç yapımı, keşan dokuma, habbablık, hakkaklık, hattatlık, kızılcabölük dokuma, harem sabunu yapımı, ipek dokuma, taş baskı, müzik aletleri yapımı, bakır işleme, cam üfleme, boncuk cam yapımı, lületaşı işleme, zamak ve alpaga işleme, kutnu dokuma, keçe yapımı, boynuz tarak yapımı, dövme bıçak yapımı, marküteri yapımı, baston yapımı, çini yapımı, tahta kaşık yapımı ve boyama sanatı.
-YEMENİ YAPIMI-
Sergide yer alan sanat dallarından biri olan yemeni yapımı, Türkiye’de modern ayakkabı imalatının atası kabul ediliyor. Kulaklı yemeni, halep annubi, kara yemeni gibi çeşitleri bulunan yemeniler, şekil bakımından da halebi, merkup, burnu sivri, kulağı uzun, eğri simli olmak üzere beşe ayrılıyor.
-KARAGÖZ VE HACIVAT YAPIMI-
Gölge oyunu kahramanları Karagöz ve Hacıvat karakterleri sergi süresince Metro Sanat Galerisi’nde imal edilecek. Cam deri tekniği ile tabaklanan şeffaflaştırılmış deve, düve gibi derilerden yapılan Karagöz, Hacıvat ve diğer gölge oyunu karakterleri, cini mürekkebi kullanılarak rapido kalemiyle çiziliyor. Kök boya denilen nar şerbeti bal, ağaç kabuklarından yapılan boyalarla boyanan tasvirler, katküt denilen ameliyat ipliği ile özel bir bağlama yöntemiyle birbirine bağlanıyor.
-KUTNU DOKUMACILIĞI-
Çözgüleri ipek, atkıları ise pamuk ipliğinden dokunan yarı ipekli kumaş olan kutnu, saray kumaşı olarak da biliniyor. Birçok renkli çizginin yan yana gelmesiyle dokunan kumaşın 60 ayrı çeşidi bulunuyor. Pek çok işlemden geçerek dokunan kumaş, bu aşamadan sonra da tahta tokaçlarla dövülerek yumuşatılıyor.
-MARKÜTERİ-
Festivalde sergilenecek el sanatları arasında marküteri olarak adlandırılan ahşap kakma sanatı da bulunuyor. Sanatı ahşapla buluşturan bu alanda, farklı renklerdeki ince ahşap yüzeyleri çeşitli geometrik formlarda kesilerek motif oluşturuluyor.
-HAKKAKLIK-
Metro’da sergilenecek bir diğer sanat dalı da hakkaklık. Tahta, metal, taş ve mermer üzerine yazı kazınan bu sanat dalının geçmişi Oğuz boylarına dayanıyor. Değerli taşlar, madalya kalıpları ve tespih başlarının oyulmaya başlamasıyla birlikte meslek olarak anılmaya başlayan hakkaklık, makinelerin gelişmesiyle birlikte kaybolma tehlikesi yaşıyor.