PwC Global 100 Yazılım Lideri pazar araştırması raporuna göre, bulut, hizmet olarak yazılım (SaaS), kişisel akıllı cihazlar ile çevrimiçi hizmetlerin kurumsal alanda kullanımlarının artarak yaygınlaşması ve mobil teknolojilerinde süregelen evrimsel değişiklikler, yazılım şirketlerinin faaliyet alanlarını ve iş yapış şekillerini yeniden yapılandırıyor. 2011 takvim yılına ilişkin ilgili finansal verileri derleyen araştırmada, en iyi 100 global şirket, Kuzey Amerika ile Avrupa, Orta Doğu, Afrika (EMEA) bölgeleri, en iyi 100 şirket ve olgunluğuna göre tanımlanan Gelişmekte Olan Piyasalardaki (Çin, Hindistan, Brezilya, Türkiye ve diğerleri) en iyi 100 şirket dahil olmak üzere dünya çapında 294 satıcının yazılım gelirleri incelendi. Gelişmekte Olan Piyasalar 100 sıralamasında Türkiye’den de iki firmanın (LOGO Business Solutions ve Likom) yer aldığı araştırma raporunda sonuçlara ilişkin başlıca tespitler ise şöyle:
- SaaS hız kazanıyor: SaaS 2011 yılındaki toplam yazılım gelirlerinin sadece yüzde 4,9’unu oluşturmasına rağmen, SaaS’a yönelik tutarlı ve önemli bir eğilim göze çarpıyor. 800 Kuzey Amerika şirketinin yaklaşık yarısı, yazılım satın alırken bulut tabanlı çözümleri göz önünde bulundurduklarını doğruluyor. 1. Sürekli lisans geliri 2004’ten beri küçülürken, abonelik modeliyle elde edilen gelirlerinin (SaaS dahil) %17,5’luk yıllık bileşik oranda büyüyerek 2016’ya kadar toplam yazılım gelirlerinin %24’üne ulaşacağı tahmin ediliyor. 2. Yazılım şirketleri iş modellerini (teslimat yöntemleri, fiyatlandırma stratejileri ve satış ücreti seçenekleri dahil olmak üzere) bütün yönleriyle yakınen değerlendiriyorlar.
- Müşteri kraldır: Kullanımı kolay bulut hizmetlerinin, mobil cihazların ve düşük maliyetli uygulamaların benimsenmesiyle, yazılım satın alma sürecindeki tek karar mercii artık CIO’lar değil. Kurumsal yazılım satışlarının sürdürülmesi ve büyümesi için son kullanıcılar memnun edilmeli.Yazılım 100 raporunun katılımcılarından birinin bildirdiğine göre, “Büyük veri gerekleri, süreçleri azaltan internet destekli pazarlama ihtiyaçları ve müşteri deneyimlerimiz doğrultusunda, teknoloji yatırımlarımızı neredeyse üçe katladık.”
- Gelişmekte olan karma modeller, zorluklarla birlikte yeni fırsatlar getiriyor: Geleneksel lisanslı yazılımdan safi SaaS’a ve karma yaklaşımlara kadar çeşitli iş modelleri, yakın gelecekte satıcılar için birçok zorluk teşkil edecek. Satıcılar, genel fiyatlandırmanın baskı altında olduğu bir dönemde kazançlarını ve karlarını devam ettirmeye çalışırken aynı zamanda yeni iş modelleri belirlemek ve uygulamak zorunda kalacaklar. Sektörün üst düzey yöneticileri, aboneliğe dayalı yeni iş modellerinin yenilemelere bağımlılığı ve müşteri devir riskini arttıracağından da endişe duyuyorlar.
- Fiyatlandırma önceliği: Fiyatlandırma tüm yazılım sektörünü en çok ilgilendiren konu. Düşük maliyetli ve maliyetsiz çevrimiçi platformlar aracılığıyla, kişisel akıllı cihazların kurumsal alanda kullanımlarının artması sonucunda yazılım şirketleri hali hazırda düşük maliyetli mobil uygulamaları ile lisanslı tam kurumsal yazılım paketi arasındaki değer farkını açıklamakta güçlük çekiyorlar.