Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan ‘Ekonomik ve Sosyal Uyum Politikasında Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında organize edilen bölgesel seminerler Türkiye’nin çeşitli illerinde devam ediyor.
Ankara’da Niza Park Otel’de düzenlenen seminerde, Kalkınma Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığı’nın yanısıra, IPA kapsamında Program Otoritesi olarak görev yapmakta olan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri tarafından da sunumlar yapıldı. Katılımcılar, mevcut Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamındaki fon uygulamalarının yanı sıra 2014-2020 (IPA II) döneminde ülkemize tahsis edilecek AB fonlarının kullanımına yönelik hazırlıklar konusunda da bilgilendirildi.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, AB fonlarının kullanımındaki en önemli başarı unsurlarından birinin bölgelerde ve yerelde proje geliştirme ve uygulama kapasitesinin oluşturulması olduğunu belirtti. Kapasite geliştirmenin uzun soluklu bir süreç olduğunu söyleyen Bingöl, fon kullanabilmek için önceden hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.
Önümüzdeki dönemde bölgesel ve yerel kuruluşların AB fon kullanımı sürecinde daha fazla rol alacağını ifade eden Nahit Bingöl, bu süreçte kalkınma ajanslarına da önemli görevler düşeceğinin altını çizdi.
Bingöl; “Projeler, AB kurallarına uygun olarak bir proje disiplini içinde hazırlanmalı ve uygulanmalı. Fon kullanım süreci sabır ve özen gerektiren bir süreçtir.”dedi.
Sunumlarda, Kalkınma Bakanlığı, ülkemizin AB’ye Ekonomik ve Sosyal Uyumunu, Avrupa Birliği Bakanlığı, Türkiye-AB Mali İşbirliği ve IPA’yı anlatırken; Bölgesel Rekabet Edebilirlik, Çevre, Ulaştırma ve İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programlarına ilişkin bilgi ise Program Otoritesi Bakanlıklar tarafından verildi.
Ankara’da gerçekleşen seminere, Ankara Kalkınma Ajansı’nın yanısıra Ahiler, BEBKA, Orta ve Kuzey Anadolu ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajanslarının işbirliğiyle Eskişehir, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Kayseri, Yozgat, Sivas, Zonguldak, Karabük, Bartın, Çankırı ve Kastamonu illerinden de temsilciler katıldı.
Avrupa Birliği’nin (AB) aday ülkelere sağladığı IPA olarak da bilinen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nı tanıtmak ve ekonomik ve sosyal uyum alanında ülkemize sağlanan AB fonlarının daha etkin kullanılmasına katkıda bulunmak amacını taşıyan seminerler, Türkiye’nin çeşitli illerinde 20 Haziran 2013’e kadar devam edecek.
YENİ DÖNEM (IPA II) AVRUPA BİRLİĞİ FONLARININ NE KADARI
TÜRKİYE’YE TAHSİS EDİLECEK ?
2007-2013 dönemi mali işbirliği kapsamında AB tarafından ülkemize ekonomik ve sosyal uyum alanına yönelik olarak toplam 2,219 Milyon Avro kaynak tahsis edildi. Türkiye’nin katkısı ile birlikte bu kaynak 2,611 Milyon Avro’ya ulaştı.
2014-2020 dönemi için, henüz kesinleşmemiş olmakla birlikle, aday ve potansiyel aday ülkeler için 14,1 Milyon Avroluk bir kaynak ayrılması planlanıyor. Bu 14,1 Milyon Avroluk kaynaktan Türkiye’ye ne kadar pay düşeceği ise 2014-2020 IPA II dönemi AB bütçesinin onaylanmasının ardından kesinlik kazanacak.