PLASFED (Plastik Sanayicileri Federasyonu) ve ASO(Ankara Sanayi Odası) ülkemizdeki ilk Plastik Çalıştayı organizasyonunu gerçekleştirdi. Plastik malzemeye yönelik yasal düzenlemelerinin ve uygulamaların değerlendirildiği Plastik Çalıştayı’nda önemli kararlar alındı.
Türkiye’nin ilk “Plastik Çalıştayı” organizasyonu PLASFED girişimleriyle gerçekleşti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Daire Başkanı Zeki Terzioğlu ve ASO Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, PLASFED Genel Sekreteri Barbaros Demirci katıldı.
Bakanlığın “Yasal düzenlemelerde Bakanlıklar arası aynı anlayışın hakim olması ve yasal düzenlemelerin uyumlu olması için ilgili Bakanlık yetkilileri ile ortak bir toplantı yapılması yararlı olacaktır” talebine yönelik olarak düzenlenen toplantıda plastik malzemeye yönelik yasal düzenlemeler ve uygulamalar değerlendirildi.
Plastik Çalıştayı’nda plastik sektörünün tanıtımı, Ankara’daki plastik sektörünün durumu ve gelişmeler ele alındı. Türkiye plastik sektörü ile ilgili mevzuat düzenlemeleri sonucu yaşanan sorunlar ve sektöre etkilerinin de konuşulduğu toplantıda ülkemizdeki plastik sektörünün çevre ve sağlık sorunları, kamu kurumlarının yasal düzenleme örnekleri görüşüldü.
Medyadaki “bilgi kirliliği” kadar “bilimsel olmayan ve haksız rekabet”e neden olan uygulamalar, açıklamalara karşı kamu kurumlarının sessizliği, bilim insanlarının sürekli bilimsel olmayan açıklamalarına karşı STK olarak engelleme yapılamaması, yasal girişim zorluğu da değerlendirilen konular arasındaydı. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin önemi ve Türkiye’deki uygulamalarda yaşanan sorunlar, dünyada ve Avrupa’daki uygulamalarla kıyaslamalar da yapılan “Plastik Çalıştayı”nda dünyada ve Avrupa’da plastik sektöründe “Biobozunur” ve “Bez Torba” uygulamaları, dünyada ve Avrupa’da plastik sektörünün sorunları, çözümleri ve “Gıdanı Koru” projesi konuları görüşülen konu başlıkları arasındaydı.
Plastik Çalıştayı’nda, Türkiye plastik sektörü ile ilgili sorunların ve çözüm önerilerinin ilgili Bakanlıklara iletilmesi, sektörle ilgili olarak yayınlanan tebliğ ve yönetmeliklerde, bakanlıklar arasında koordinasyonu sağlamak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ASO Ankara Sanayi Odası ve PLASFED ile Yönlendirme Komitesi kurulması, Yönlendirme Komitesi’nin her hangi bir üyesinin önereceği gündem taslağı ile davet edilmesi ve en az iki ayda bir toplanması kararı alındı. Yönlendirme Komitesi tarafından yürütülecek organizasyon ve hazırlanacak gündem ile bu ilk Çalıştay’ın tüm katılımcılarının davet edilerek Plastik Çalıştayı yapılması, tüm Bakanlıklar, Belediyeler ve Belediyeler Birliği’nin plastik ürünlerle ilgili alacağı kararlar, yasal düzenlemeler öncesinde öncelikle Yönlendirme Komitesi ile görüş alışverişinde bulunması için gerekli girişimlerde bulunulmasında ortak karara varıldı.
Bir sonraki Plastik Çalıştayı’nın 2013 Eylül sonunda toplanmasına karar verilen toplantıda, bu süre zarfında katılımcıların bilgi, görüş ve önerilerini tüm Çalıştay katılımcıları ile paylaşmasına karar verildi. Atıklar konusunda bakanlıklar ve belediyelerce ortak bir strateji hazırlanması kararının da alındığı Türkiye’nin ilk Plastik Çalıştayı, Çevre Bakanlığı ve PLASFED tarafından plastik malzemelerin kamu algısını pozitife çevirmek için projeler geliştirilmesi de karara bağlandı.