Ankara PERDER üyeleri Mart 2013 kahvaltı buluşmasını İLCİ Grubun daveti üzerine Yozgat Yerköy’de gerçekleştirdi. 16 Mart 2013 sabahı saat 08:00’da Ankara Söğütözü mevkiinde yer alan dernek merkezinde bir araya gelen üyeler öncül bahar havasının eşliğinde yaklaşık 2 saat süren keyifli bir karayolu seyahatinden sonra İlci Tarım ve Hayvancılık’a ait tesislere ulaştı. Tesis girişinde karşılamayı İlci Tarım ve Hayvancılık adına Nedim İlci, oğlu Asım İlci ve beraberindeki ekip yaptı. Oldukça sıcak ve samimi bir karşılama ile misafirlerini makamında ağırlayan Nedim İlci tesis hakkında ön bilgiyi burada misafirlerine aktardı.
PERDER’in Kırşehir üyesi Büyük Pastırmacı Erdal Artuk’un da ev sahipliğini üstlendiği etkinlikte, Kırşehir ve GİMAT Toptancılar esnafının da katılımıyla katılımcı sayısı daha da arttı.
KAHVALTI VE GEZİ
Kahvaltı için tesis içerisinde yer alan misafirhaneye geçildi ve uzun bir masa etrafında bir araya gelindi. PERDER üyesi yerel zincir mağazalar aracılığıyla tüketiciye ulaştırılan süt ve süt ürünlerine ait lezzetler ve diğer lezzetler bu vesile ile tekrar tadıldı.
Kahvaltı sonrası yaklaşık 3 saat sürecek tesis gezisi için araçlara geçildi. 17.000 dönüm araziye kurulu tesis İlci Tarım ve Hayvancılık Biogas Enerji Üretim Tesisi olarak anılmakta. Koyun, sığır ve keçi besiciliği yapılan tesisler birçok ilk’e imza atmış diyebiliriz. Koyunculukta verimliliği arttırmak amacıyla planlanmış modern sağım sistemlerinden biri olan dönerli (rotary) sağım ülkemizde ilk kez bu tesislerde uygulanmış. Bu alanda daha çok verim alabilmek amacıyla TÜBİTAK ve ünivesiteler ile işbirliğine devam ediliyor.
İlk durak yerinde, sağım merkezi gezildi ve küçükbaş hayvancılık hakkında bilgi alındı.
Türkiye’de Bir İlk “Biyogaz Tesisleri”
Gezinin ikinci durak yeri Biyogaz Tesisi. TÜBİTAK ve TEYDEP projeleri çerçevesinde geliştirilen proje yine Türkiye’de bir ilk. Hayvansal atıkların çevreye zararını önleyen proje ile, tarım arazisine yönelik gübre temin edilirken İLCİ entegre tesislerinin tüm elektrik ve ısı enerjisi de yine bu projeden karşılanıyor. Katkısı kendinden büyük olan bu tesisin diğer işletmelere de örnek olmasını diliyoruz.
Üçüncü durak yeri; pastörize edilmiş ve özel mayalanmış taze sütlerden üretilen İLCİ Ayran Üretim Tesisi. Bu bölüm de içilen soğuk ayranların ardından tesise ait tanıtım videosunun izlenmesi ile sona eriyor.
İşletmede her biri ortalama 400 dekar alanı sulayabilen dairesel pivot sistemi kullanılmaktadır. Bu sayede sulanan alanlarda ikinci ürün alınabilmektedir.
Yiğit Akü Domates Serası
Gezinin son durağı Kırşehir Çiçekdağı İlçesi Mahmutlar Köyü’nde kurulu olan domates serası. Sera Yiğit Akü markasına altında adını duyurmuş olan Hamit Yiğit’e ait. Anadolu’nun bozkırı üzerine kapalı arazisi 250 dönüm olarak kurulu bu sera Ankara’nın domates ihtiyacının %15’ini karşılıyor. Yıllardır dere yataklarına akıp giden, değerlendirilmeyen, 76 derece sıcaklığındaki yer altı sularını tarım arazisine kazandıran bu proje yöre halkının, özellikle de kadınlarımızın ekmek kapısı. “Bebeklerimiz” diye sevdikleri bu salkım domatesler yöre halkının sevgisi ve emeği büyüyor. PERDER üyelerimize tesis hakkında bilgi aktaran Hamit Yiğit, projenin tesis çalışanlarına ait olduğun ve bu özveri ile çalışanların başarıyı getirdiğini belirtiyor.