Tarımsal verimliliği artırmak amacıyla “eğiticilerin eğitimi” programı kapsamında seminerler düzenleyen GÜBRETAŞ, ziraat mühendislerine bilinçli gübreleme ve toprak analizi eğitimlerini sürdürüyor.
Şimdiye kadar bu seminerlerde Tarım Kredi Kooperatifleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı yaklaşık 8 bin tarım danışmanını buluşturan GÜBRETAŞ, 23-30 Ocak tarihleri arasında İç Anadolu’daki 5 ilde 1000’e yakın ziraat mühendisine eğitim verdi.
Tarımsal üretimde verimliliği ve kaliteyi artırmayı hedefleyen GÜBRETAŞ, çiftçi ve ziraat mühendisi eğitimlerini sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl 2 bin noktada 150 bin çiftçiye eğitim veren GÜBRETAŞ, bunun yanı sıra 8 bin ziraat mühendisine de toprak analizi ve bitki besleme alanında seminerler verdi.
Türkiye genelinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan tarım danışmaları ile Tarım Kredi Kooperatifleri’nde görevli ziraat mühendislerine yönelik düzenlediği eğitim seminerlerini sürdüren GÜBRETAŞ, İç Anadolu bölgesindeki toplantılarını 30 Ocak’ta Ankara’da gerçekleştirilen programla tamamladı.
GÜBRETAŞ tarafından 23–30 Ocak tarihleri arasında Çankırı, Çorum, Kastamonu, Kırıkkale ve Ankara’da yapılan eğitimlere 1000’e yakın tarım danışmanı ve ziraat mühendisi katıldı. Tam gün süren eğitim toplantılarında GÜBRETAŞ’ın uzman ziraat mühendisleri katılımcılara “Toprak Bilgisi ve Toprak Analizi Sonuçlarına Göre Gübreleme Programı Oluşturulması” ve “Bitki Besleme ve Gübreleme Teknikleri” konularını anlattı.
İyi tarım uygulamalarının yaygınlaşmasını da amaçlayan Ankara’daki toplantıya Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kutlu, GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan, Tarım Kredi Kooperatifleri Ankara Bölge Birliği Müdürü Ahmet Boyraz ile Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel de katılarak birer konuşma yaptılar.
Toplantıda konuşan GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kutlu, dünyadaki hızlı nüfus artışına paralel olarak gıda ihtiyacı da arttığı için tarımın stratejik bir sektör haline geldiğini belirterek, “Dünyanın 7. büyük tarım ekonomisi haline gelen Türkiye, elinde bulundurduğu potansiyelleri değerlendirdiği takdirde tarım alanında ülke ekonomisi için daha yüksek katma değer sağlayacaktır. Geçtiğimiz yılın ilk 9 aylık verilerine göre, tarım sektöründeki yüzde 3,3’lük büyüme oranının ekonomiye katkısı bunun bir örneğidir. Özellikle son 10 yılda bu sektörün gelişmesi için uygulanan politikalar ve sağlanan desteklerle tarım, hızla büyüyerek ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri haline gelmiştir. Tarım Kredi Kooperatifleri ve en büyük iştirakimiz olan GÜBRETAŞ da, bu sektörde bir taraftan kendi büyümelerini sürdürürken diğer yandan hem ekonomik yatırımlarıyla hem de eğitim çalışmalarıyla ülke tarımının gelişmesi için katkı vermeye devam ediyor” dedi.
GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan ise iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşmasına dikkat çekerek, “Bitki, hayvan ve insan sağlığı için tarımsal üretimin her aşaması kontrollü olması ve başta olmak gübre üzere bütün girdilerin dengeli kullanılması gerekiyor” dedi. Böylece çiftçilerin birim alandan elde edecekleri verimin de yükseleceğini söyleyen Tahir Okutan, sözlerine şöyle devam etti:
“Tarımsal girdilerin ekonomik kullanımı, çiftçilerimizin sağlayacağı kazanç açısından önemli. ‘En az gübre ile en fazla verimi nasıl alırım’ diye hesap edilmeli. Ülkemizde gübre hammaddesi bulunmadığı için sektörde yurtdışına bağımlıyız. Dolayısıyla milli gelir içinde cari açığı artırmamak için gübrenin bilinçli ve dikkatli tüketilmesi büyük önem taşıyor. Bir tarımsal üretim alanının ihtiyaç duyduğu en doğru gübre çeşidinin ve miktarının tespit edilmesi için mutlaka toprak analizi yaptırmak gerekiyor. Zaten Tarım Bakanlığımız da 2009’dan itibaren gübre desteklemelerinde toprak analizi yaptırmayı zorunlu hale getirerek önemli bir adım attı. Biz de düzenlediğimiz bu eğitimlerle ziraat mühendislerini toprak bilgisi, toprak analiz sonuçlarının yorumlanması ve buna göre gübreleme programı oluşturulması, bitki besleme ve gübreleme teknikleri konusunda bilgilendiriyoruz. Bu eğitimleri alan ziraat mühendisleri, çiftçimize toprağı için en doğru reçeteyi sunarken tarımda verimlilik ve kalite artışı sağlanmış oluyor. Daha fazla verim ve daha fazla kalite, çiftçinin daha yüksek kazanç elde etmesi demektir.”
Sertifika dağıtım töreninin de düzenlendiği programda, Ankara bölgesinde görev yapmakta olan 370 civarında TARGEL tarım danışmanı ve Tarım Kredi Kooperatifleri ziraat mühendisleri katıldı.