Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre, 2012 sonunda 30 milyar Lira ciroyu yakalaması beklenen e-ticaret, 2016’ya kadar dünya nüfusunun yarısı tarafından kullanılacak.
Günümüzde geleneksel pazarlama faaliyetleri yerini interaktif pazarlamaya bırakıyor. Artık firmalar, müşterileriyle dijital ortamda buluşuyor, ürün ve marka tanıtımları, satış işlemleri bu mecrada yapılıyor. Dünya ve Türkiye’de ticaretin geleceğini şekillendiren elektronik ticaret (e-ticaret), ekonomi ve iş dünyasına önemli fırsatlar sunuyor. Ekonomilerin büyüme dinamiklerinde kalıcı değişiklikler oluşturan e-alışveriş, dünyanın herhangi bir yerindeki vitrini ekrana getiriyor. Ve, sanal alışveriş yaparken hırsızlığa uğramaz, çanta veya cüzdanınızı bir kapkaççıya kaptırmıyorsunuz.
“Reel, finansal ve türev piyasalar” yerini; “online pazarlara, elektronik platformlara, sanal alışveriş merkezleri”ne bırakıyor. 2011’de 680 milyar Dolara ulaşan, 2016’ya kadar dünya nüfusunun yarısının (yaklaşık 3,5 milyar) kullanması öngörülen e-ticaret, dünya ve Türkiye’de ticaretin geleceğini şekillendiriyor.
Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre, 2012 sonunda 30 milyar Lira ciroyu yakalaması beklenen e-ticareti, 2016’ya kadar dünya nüfusunun yarısının (yaklaşık 3,5 milyar) kullanması öngörülüyor.
İnternet Dünya İstatistikleri (Internet World Stats-IWS) verilerine göre Türkiye’de 35 milyon İnternet kullanıcısı var bu rakam Türkiye’yi Avrupa’daki en büyük beşinci İnternet toplumu yapıyor. Facebook kullanımında dünyada yedinci, Twitter kullanımında on birinci olan Türkiye, 46 milyon kredi kartıyla e-ticaret açısından yerli oyuncular için olduğu kadar yabancı yatırımcılar için de cazip bir ülke.
….
Tüketici Hakları Derneği: E-ticarette hemen her konuda tüketici mağduriyeti yaşanıyor
2011’de 23 milyara ulaşan e-ticaretin, 2012’de 40 milyar liraya ulaşacağı ve tüm perakende ticaret cirosu içindeki payının yüzde 6,57 olduğunu anımsatan Tüketici Hakları Derneği (THD) yetkilileri, bu oranın her geçen yıl daha da artacağını belirttiler.
Satın almanın İnternet’te olsun ya da olmasın, tüketicilerin temel olarak 4077 sayılı “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” ve bu doğrultudaki ikincil düzenlemelerle korunduğunu vurgulayan THD yetkilileri, ancak bu düzenlemelerin çoğunun İnternet üzerinden alışveriş yapan tüketiciler için geçerli olmadığının altını çizdiler. Çok sayıda firmanın sanal ortamda binlerce tüketiciyi mağdur ettiğini belirten yetkililer, sanal alışverişte hukuki noktalara dikkat edilmesi ve sözleşmelerin iyi okunması gerektiğine işaret ettiler.
İnternet sitelerindeki sözleşmelerin, genel olarak tüketicinin müdahale edebileceği sözleşmeler olmadığına değinen THD yetkilileri, sanal ortamdaki alışverişte hakkının ihlal edildiğini düşünenlerin çözüm arayışında dikkatli olması gerektiğini söylediler. THD yetkililerinin bildirdiğine göre, haksızlığa uğradığını düşünen tüketici, öncelikle THD’ye ve “Tüketici Sorunları Hakem Heyeti”ne başvurmalı. Uyuşmazlık sınırı bin 162 TL’nin üzerinde ise tüketiciler, tüketici mahkemelerine de dava açabilirler.
…….
Markafoni: On-line alışverişin sağladığı zahmetsiz alışveriş, perakende sektörünü canlandırıyor
2008’de Türkiye’ye özel alışveriş kulübü modelini getirme ve pek çok kategorideki seçkin markaları üyelerine özel avantajlı fiyatlarla sunmak üzere kurulan Markafoni Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Tatari, e-ticaretin markalara yeni, alternatif bir satış kanalı sunduğu ve onları geniş kitlelerle buluşturduğuna işaret etti.
Tatari, boş vakitlerini mağazaları dolaşarak alışveriş yapmaya harcamak istemeyen eğitimli profesyoneller, İnternet çağında büyüyen öğrenciler ve on-line alışverişin sağladığı zahmetsiz alışveriş keyfinin tadını çıkarmak isteyenlerin Markafoni’den alışveriş yapmayı tercih ettiklerini belirtti. Bin 200 moda markasıyla işbirliği yaptıkları ve ayda 700 bin civarında ürün sattıklarını söyleyen Tatari, on-line moda alışverişlerinin genel e-ticaretten aldığı payın giderek arttığına değinip önümüzdeki dönemde İnternet’ten giyim alışverişi alışkanlıklarının daha da oturacağını bildirdi.
Pazarlamadan lojistiğe farklı bölümlerde görev yapan yaklaşık 650 kişilik bir ekibe sahip olan Markafoni’nin 5 milyon üyesi bulunuyor. E-ticaretin hızla büyüyen ve diğer sektörlere oranla çok daha kısa sürede kazanç sağlayan bir sektör olduğuna dikkat çeken Tatari, e-ticarette başarıyı yakalamak isteyenlere, net bir gelir modeline sahip olmaları, yoğun vakit ve emek vermelerini önerdi.
…..
Tüketicileri mağazalardaki satış danışmanı değil, sitelerdeki ürün detayları ikna ediyor
Ev ile ilgili ihtiyaç duyulan her şeyin bulunabileceği sanal bir cadde oluşturmak amacıyla hayata geçirilen Altıncı Cadde Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Başak İlhan Çekçeoğlu, e-ticaret gerçekleştirenlerin büyüme hızı çok yüksek olan firmalar olduklarına işaret etti. “Tüketicileri mağazalardaki satış danışmanı değil, sitelerdeki ürün detayları ikna ediyor” diyen Çekçeoğlu, İnternet’ten zaman ve mekân bağımsız olarak bir anda milyonlarca kişiye ulaşabildiklerini anlattı.
Sektörün önündeki en büyük bariyer olan “dokunmadan almanın zorluğu”nu, ürün açıklaması, detaylı ve kaliteli fotoğraf çekimi, ürün tanıtım videoları vb. ile aştıklarını bildiren Çekçeoğlu, bunun satın alma sırasında karar vermeyi kolaylaştırdığı ve hedeflenenden daha yüksek tutarlarda alışveriş yapılabildiğini gösterdiğini söyledi.
e-ticaretin tüketicilerin bilinçli bir şekilde alışveriş yapmalarına da katkıda bulunduğuna dikkat çeken Çekçeoğlu, İnternet Retail tarafından yapılan araştırmada, 2012-2016 yılları arasında Türkiye e-ticaret satışlarının enflasyon hariç yüzde 54 büyümeyi öngörüldüğünü anımsattı.
Hayata dair birçok şeyin dijitalleştiği, e-ticaretten uzak kalmanın firmalar açısından dezavantaj oluşturacağına değinen e-Ptt AVM Müdürü Anıl Çil ise, Türkiye’nin ilk üç boyutlu alışveriş merkezi olduklarını söyledi. Çil, firmaların sürekli olarak stoklarını güncellemeleri, bol ürün yüklemeleri, siparişleri hemen kargoya teslim etmeleri ve müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmalarını önerdi.
Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) elektronik ortamda yayınlanan aylık yayını Bilişim Dergisi’nin 148. (Kasım) sayısında “Türkiye’de e-ticaretin gelişimi, sorunları ve tüketici davranışları” Dosya sayfalarında incelendi. Bilişim kültürünü yaymayı ve zenginleştirmeyi amaç edinen Bilişim Dergisi’nin 230 sayfa olarak çıkan Kasım sayısına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:
e-dergi: www.bilisimdergisi.org; pdf: http://www.bilisimdergisi.org/s148/pages/s148.pdf ; Iphone: http://itunes.apple.com/bw/app/bilisim-dergisi/id439832259?mt=8; Bütün eski sayılar: http://www.tbd.org.tr/index.php?sayfa=dergi&mi=1