Ankara’da farklı sektörlerden isimlerle röportajlar yapmaya devam ediyoruz. Bu kez, Ankara’da dijital PR alanında çalışmalar yapan Social Air kurucusu Ömer Karapınar ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Ömer Karapınar aynı zamanda çeşitli üniversiteler konferanslar veriyor.
Soru: Social Air ne zaman kuruldu? Öncesinde sizin bu konularda ne gibi çalışmalarınız vardı?
Social Air, Haziran 2010’da kuruldu. Aslında 2008’in sonundan beri sosyal medya ve dijital medya satın alma noktasında çeşitli firmalara hizmet verdik ancak bu çalışmalar daha çok bireysel bir süreç olarak ilerlemişti. Bu bireysel süreçte sosyal medya çalışmalarını yürüttüğümüz şirketlerin yanı sıra, özellikle İstanbul’da bulunan bazı ajanslara dijital medya satın alma ve mecra analizi hizmetleri sunduk. 2010 yılında Social Air’ı kurarak bu çalışmaları daha sistematik ve profesyonel bir yapıya taşıdık.
Soru: Ankara’nın birçok konuda İstanbul’dan geride olduğu genel kanıdır. Bu, internet tanıtım süreçlerinde nasıl seyrediyor?
Açık konuşmak gerekirse Ankara dijital reklam faaliyetleri anlamında maalesef İstanbul’un çok gerisinde. Aslına bakarsanız diğer sektörlerde bu fark pek hissedilmeyebiliyor ama dijital reklam ve iletişim çalışmalarında her şey çok daha fazla göz önünde yürütüldüğü için İstanbul ve Ankara arasındaki algı farkı bu noktada çok daha net gözlemlenebiliyor. Ancak bu konuda çok da haksızlık etmemek lazım Ankara’daki şirketlere. Her ne kadar bu yıla kadar sadece belli başlı sektörlerde internet ve mobil teknolojiler kullanılarak iletişim ve reklam faaliyetleri yürütülürken, özellikle son dönemde farklı sektörlerden çok yoğun talepler gelmeye başladı. Yani kısaca söylemek gerekirse; evet büyük bir yaklaşım ve algı farkı var İstanbul ve Ankara’daki şirketler arasında ama son zamanlarda bu fark giderek azalıyor.
Soru: Siz hangi kategorideki müşterilere hizmet veriyorsunuz?
Pek çok kategoride bu güne kadar hizmet verdik. Ulaşım, Kongre, Gıda, Restoran, Etkinlik, Siyasiler – Siyasi Partiler gibi farklı alanlarda çalışmalar yürüttük ve yürütmekteyiz.
Soru: Çalışmalarınızda hangi ilklere imza attınız?
Türkiye’de sosyal medya üzerinde dijital iletişim faaliyetlerinin etraflıca ve profesyonel anlamda yürütülmeye başlandığı dönem 2008 yılı sonlarıdır. Biz de bu alanda hizmet vermeye o dönemde başladığımız için haliyle yaptığımız pek çok çalışma ilkler arasında yer alıyordu. Örneğin Anadolu Ulaşım ile 1.5 yıl yürüttüğümüz dijital iletişim çalışması Pegasus Havayolları ile birlikte Türkiye’deki ulaşım sektöründe ilktir. Haliyle Karayolu Ulaşım Hizmeti veren firmalar arasında ise öncü bir çalışma olmuştur. Özellikle Sosyal Ağ hesapları üzerinden yürüttüğümüz müşteri ilişkileri yönetimi ise genel anlamda tüm sektörlerdeki Ulusal markaların çalışmaları arasında ilklerden biriydi. Bunun dışında 2010 yılında Forum Ankara AVM için yürüttüğümüz çalışma ile Ankara’daki ilk sosyal ağlarda yönetilen AVM Forum Ankara olmuştu. Bu çalışmamız aynı zamanda Türkiye’de bu alandaki ilk çalışmalardan biri olmuştu. ZED Etkinlik Yönetimi ve Danışmanlığının organize ettiği WFDSA 2011 etkinliği için yaptığımız sosyal medya çalışmaları ise Türkiye’de Kongre sektöründe yapılan ilk profesyonel dijital iletişim çalışması olma özelliğine sahiptir.
Soru: İçerik yönetimi, internet reklamcılığı, arama motorları reklamcılığı, aktivite yönetimi derken sosyal medyanın geleceği sizce Ankara’da nasıl olacak?
Gelecek güzel gelecek J Ankara giderek kalıpların dışına çıkmaya başladı. Şirketler artık standart ve anlık çalışmaların dışında, düzenli ve uzun vadeli çalışmalarla interneti kendileri için bir avantaj haline getirebileceklerinin farkına varmaya başladılar. Önceleri şirketler için internet, sosyal ağlar, mobil uygulamalar profesyonel anlamda pek bir şey ifade etmezken, artık bunlar ile ilgili birimler oluşturulmaya başlandı. Artık yavaş yavaş yıllık bütçe planında internet odaklı reklam ve iletişim faaliyetlerine de yer verilmeye başlanıyor. Tabi mutlaka İstanbul’da gelinen noktaya gelinmesi çok zor, oradaki bütçeler ve algıyı Ankara’da göremeyeceğiz ama en azından bu alanda şirketler ilerleyen zamanda çok daha fazla bütçe ayırıp, giderek daha ciddi adımlar atacaklardır. Aslında bu bağlamda şunu diyebiliriz ki Ankara’da Dijital İletişim çalışmaları Ankara’ya özgü bir şekile girmeye başladı. Özellikle Ankara’daki restoranlar, kafeler İstanbul’dakilere nazaran sosyal ağlara, dijital iletişim çalışmalarına çok daha ilgililer. Bu ve benzeri örneklerden yola çıkarak şunu diyebiliriz ki, yakın zamanda Ankara’da dijital iletişim çalışmaları bazı sektörlerin özelinde İstanbul’daki uygulamaları bile geride bırakabilir.
Soru: Son olarak iletmek istedikleriniz?
Son olarak söyleyebileceğim ise internet artık insanların hayatında büyük bir yer kaplıyor. İnternet kullanımının en büyük nedeni ise şu anda Sosyal Ağlar. Günden güne kullanım süreleri daha da artarken bu durum şirketler için büyük bir fırsat. Şirketler, Gazete ve Televizyon, billboard gibi mecraların aksine internet sayesinde hedef kitleyi seçerek, direkt ulaşma, hatta hedef kitle ile etkileşime girebilme fırsatına sahip oluyor. Bu imkanı daha düşük bir maliyetle sunuyor olması ise şirketlerin interneti daha aktif kullanması gerekliliğinin bir diğer sebebi. Ancak bu noktada şu atlanmamalıdır ki internet üzerinde yapılan çalışmalar büyük ölçüde tutundurma faaliyeti olarak görülmeli ve anlık sonuçtan ziyade süreç olarak değerlendirilmeli. Sonuç olarak doğru şekilde yapılan mecra ve hedef kitle analizi özelikle şirketlerin interneti kullanarak hizmetlerini çok daha etkin ve düşük maliyetle hedef kitlesine ulaşabilmesini sağlayacaktır.
http://www.twitter.com/merakettimde